ACN Barcelona.-Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha mostrat que la pèrdua en les funcions cognitives esperada com a part del procés d’envelliment és lleugerament més lenta en persones que viuen en veïnats més verds. La recerca, publicada a ‘Environmental Health Perspectives’, va fer un seguiment durant deu anys a 6.500 persones d’entre 45 i 68 anys i pertanyents a la cohort Whitehall II, al Regne Unit. La investigació ha donat com a resultat dels tres tests cognitius que s’han fet que els participants que viuen en zones verdes han tingut un procés d’envelliment d’un 4,6% menor respecte als que no.

Aquests tests han anat avaluant el seu raonament verbal i matemàtic, la fluïdesa verbal i la memòria a curt termini, així com el declivi en totes aquestes funcions al llarg dels anys. L’espai verd en el veïnat de cada participant es va estimar utilitzant imatges via satèl·lit.Una investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, Carmen de Keijzer, ha explicat que existeixen evidències del fet que el deteriorament cognitiu pot ser influït per l’entorn urbà, com la contaminació de l’aire o el soroll, i per l’estil de vida, especialment si es té una vida sedentària o molt estrès. “Evidències recents han mostrat beneficis cognitius de l’exposició als espais verds en nens i nenes, però els estudis sobre les possibles relacions entre exposició a espais verds i declivi cognitiu en persones grans són encara escassos”, ha afirmat de Keijzer.L’ISGlobal, un centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, conclou que es pot observar que les associacions entre els espais verds i el deteriorament mental són més fortes entres les dones i, per tant, creuen que aquestes relacions podrien estar influenciades pel gènere.L’institut ha explicat que s’espera que l’any 2050 la proporció de persones de més de seixanta anys al món s’hagi duplicat respecte a la que hi havia el 2015 i que les prediccions apunten a un augment dels casos de demència a un ritme semblant. Un altre dels investigadors d’ISGlobal i darrer autor de l’estudi, Payam Dadvand, ha expressat que “encara que les diferències en el declivi cognitiu observades en el nostre estudi són modestes individualment, quan es consideren en l’àmbit poblacional són molt més significatives”. “En cas de ser confirmats per estudis futurs, aquests resultats poden constituir una base científica per implementar intervencions específiques per desaccelerar el deteriorament cognitiu en persones grans residents en àrees urbanes i, d’aquesta manera, millorar la seva qualitat de vida”, ha afegit.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb