ACN Barcelona.-Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia constaten en un estudi que les pacients amb càncer de mama dels subtipus HER2-enriquit i luminal B responen millor al tractament amb eribulina que la resta de grups d’aquest tumor. A més, els resultats de l’estudi indiquen que aquest medicament de quimioteràpia té la capacitat de convertir les cèl·lules tumorals cap a un estat més benigne, segons ha explicat un dels coordinadors de l’estudi, el doctor Aleix Prat, investigador principal del Grup de Genòmica Translacional del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i també cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. L’estudi s’ha basat en un assaig clínic de fase II sobre les dades de més de 170 pacients.

L’eribulina és l’únic agent anticàncer que ha demostrat que és capaç de perllongar el temps de supervivència en pacients afectades de càncer de mama metastàtic tractades prèviament amb quimioteràpia. Segons els investigadors, fins a dia d’avui, no es coneix cap biomarcador que ajudi a seleccionar les pacients de manera prospectiva perquè aquestes rebin els màxims beneficis possibles derivats del tractament amb aquest quimioteràpic.Els investigadors han explorat l’eficàcia del fàrmac eribulina i la possible associació d’aquest tractament amb el perfil d’expressió gènica de pacients amb càncer de mama HER2-, analitzant els perfils abans i després del tractament amb aquest fàrmac neoadjuvant. Així, segons explica el doctor Aleix Prat, es poden identificar una sèrie de biomarcadors que ajuden a identificar quins pacients es poden beneficiar més del tractament amb eribulina. Així, els resultats de l’estudi han revelat que les pacients amb càncer de mama dels subtipus HER2-E i luminal B -segons les característiques d’un panel de 50 gens englobats en la classificació PAM50- responen millor al tractament amb eribulina que els pacients que pertanyen a la resta de subtipus d’aquest tumor. A més, segons explica el doctor Aleix Prat, els resultats obtinguts a partir de l’estudi de l’evolució dels perfils d’expressió gènica indiquen que l’eribulina té la capacitat d’activar la conversió fenotípica cap a un estat tumoral de característiques menys severes.L’estudi ha estat liderat pel doctor Javier Cortés, investigador associat translacional del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i també cap de secció del Càncer de Mama i Tumors Ginecològics de l’Hospital Ramón y Cajal, juntament amb el doctor Aleix Prat, investigador principal del Grup de Genòmica Translacional del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i també cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. El treballa s’ha presentat aquest dimecres en el marc del San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS), que té lloc a la ciutat de San Antonio, als Estats Units, del 6 al 10 de desembre. Durant aquest congrés de referència en càncer de mama els investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, pertanyents a diversos grups de recerca, hi presenten més de 14 comunicacions.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb