Un escàndol rus d’espies, sexe i negocis estranys atrapa Trump, dies abans de ser president

  • Estupefacció als Estats Units per la insòlita situació creada per la filtració d'un document que ningú no pot verificar, on s'acusa Trump de tenir relacions fosques amb Moscou

VilaWeb
Redacció
12.01.2017 - 05:23
Actualització: 12.01.2017 - 07:46

Estupefacció als Estats Units pel darrer escàndol relacionat amb el president electe Donald Trump. Fa hores que diverses empreses periodístiques han començat a fer públic un dossier que ningú no pot verificar, però que conté acusacions greus contra Donald Trump, referida a la relació amb Rússia. Trump va provar de defensar-se’n ahir en una conflictiva conferència de premsa, però l’escàndol creix i no sembla que tingui aturador. La situació ha suscitat una polèmica enorme perquè, tot i que ningú no pot assegurar que el dossier sigui cert, les al·legacions que conté concorden amb actituds anteriors de Trump envers Rússia que sí que han estat demostrades. Als Estats Units, doncs, d’ací a una setmana hi haurà un president que alguns ja qualifiquen de ‘titella de Putin’, una situació mai no vista.

La manera com ha aparegut el dossier ja és prou sorprenent. Segons un documentat informe del The New York Times, el dossier circula des de fa mesos per Washington i el té tothom. Sembla que conté dades privades sobre el comportament sexual de Trump i sobre negocis que aquests darrers anys ha establert o ha intentat establir amb empreses russes vinculades al Kremlin. També s’hi detallen presumptes contactes de l’equip de campanya de Trump amb les autoritats russes per coordinar l’estratègia del candidat d’acord amb les informacions que es filtrarien. Tot plegat, segons l’informe, permet a Rússia de fer xantatge personal al qui serà president dels Estats Units la setmana vinent.

Fa mesos que diaris i televisions tenen aquest report, però no l’havien fet públic perquè res d’allò que s’hi diu no s’ha pogut verificar de manera independent. I va arribar també al govern per diverses vies. El senador republicà John McCain el va portar a l’FBI després de rebre’l anònimament.

La sorpresa ara ha estat que el sumari d’aquest informe –no pas el contingut íntegre, sinó el sumari– ha estat inclòs en el dossier que les agències d’intel·ligència han elaborat per al president Obama i per al president electe, Donald Trump, per a demostrar que Rússia va intervenir en les eleccions americanes en favor seu. En la conferència de premsa d’ahir, Trump va reconèixer per primera vegada la intervenció russa, però va negar que fos en favor seu. I els diaris van rebre la filtració que això havia estat així.

La CNN va ser el primer mitjà d’explicar que hi havia aquest dossier, però sense ensenyar-lo. Poc després, BuzzFed va trencar la norma periodística de no parlar d’un dossier que no es pot comprovar i, adduint que era important per al futur del país, va publicar-lo, cosa que va tenir un impacte enorme. A partir d’aleshores tots els grans mitjans americans ja n’han començat a parlar amb més detall o menys, però cap no l’ha enllaçat ni publicat.

L’argument per a parlar-ne és la preocupació, expressada per bona part de la premsa americana, que realment Trump hagi caigut a les mans del Kremlin. I, tot i que Trump va provar d’aturar-ho en la conferència de premsa d’ahir, és evident que aquest escàndol creixerà i que pot tenir conseqüències molt greus. Especialment, si algú arriba a demostrar ni que sigui una sola de les coses que s’hi diuen.

L’article publicat fa poques hores pel New York Times explica que l’origen de l’informe és una inversió d’un donant republicà contrari a Trump que volia dades per a fer servir en la campanya, l’any passat. Per això va contractar una empresa d’anàlisis, FusionGPS, que va fer una recerca intensiva en totes les dades públiques de Trump. Quan Trump va esdevenir candidat, el donant republicà va deixar de pagar aquest dossier, però s’hi van interessar els demòcrates. I quan van aparèixer les primeres dades indicant que Rússia espiava i atacava els ordinadors del Partit Demòcrata, la investigació va canviar de rumb. Es va contractar una empresa britànica, Orbis, dirigida per un ex-espia anglès a Moscou, que va orientar la investigació en la línia de trobar les connexions entre Putin i Trump.

Alarmada per les descobertes que anava fent, Orbis va passar la informació també al govern britànic i a polítics americans, que la van fer arribar al govern del seu país.

El resultat de tot plegat és que ara Trump s’encara a una crisi de confiança com no s’havia vist mai als Estats Units, ‘dividits i confusos perquè no saben què pensar del pròxim president’, segons The New York Times. Vox, una de les publicacions noves més influents, va més enllà i explica en aquest article que les relacions de Trump amb Rússia són clarament preocupants per tota una colla de fets que sí que es poden demostrar. I afirma que si es demostra res d’això que diu l’informe fins i tot seria possible que Trump no arribés a ser president.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any