ACN Barcelona.-La Unió Progressista de Fiscals ha demanat al govern espanyol que “cessi” la “retenció” del vaixell d’Open Arms, al qual denega el permís perquè surti cap a Líbia. L’entitat ha manifestat “preocupació” per la decisió del govern espanyol i recorda que la nau “des de fa més de dos anys” fa tasques “d’observació i rescat de milers de persones en risc imminent de mort”. L’entitat subratlla que atorgar o no el permís ha de ser un acte “administratiu, no polític” i lamenta que “de facto”, la denegació constitueix una “mesura cautelar preventiva” que pretén “suplir la manca de política europea” en la qüestió migratòria.

La unió de fiscals considera que l’oenagé no ha incomplert els convenis internacionals relatius al dret al mar que obliguen a dur els rescatats als ports segurs més propers –argument que esgrimeix el govern espanyol per denegar-li el permís per salpar- perquè els països més propers eren Itàlia i Malta, que havien negat l’accés als seus ports.L’entitat retreu al govern que impedeixi la sortida al vaixell “fent recaure sobre ell la responsabilitat d’actes aliens”. I afegeix que mereix “més rebuig” que les “conseqüències de la denegació” recaiguin sobre “centenars de persones en perill”.Aquest impediment, creuen els fiscals, “blanqueja i convalida” les polítiques “atemptatòries” contra els drets humans, perquè els “facilita” els objectius.Per això demanen al govern espanyol que “cessi” la “retenció”, que denunciï davant del Tribunal Internacional del Mar els “incompliments” de les obligacions dels governs i que “lideri” una resposta “europea, coordinada i respectuosa amb la convenció sobre l’Estatut dels Refugiats i el conveni europeu de Drets Humans”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb