Un Barnasants de proximitat com a vaccí contra el reaccionarisme

  • Pau Alabajos va inaugurar el festival, que ha reprogramat els concerts suspesos, tret dels internacionals, que ajorna fins l'any vinent

VilaWeb
Redacció
18.01.2021 - 21:50

El festival Barnasants ha hissat veles, finalment, aquesta setmana. La programació d’enguany, que durarà fins a final de maig, arriba marcada inevitablement per les restriccions per la pandèmia de la covid-19, que ja van alterar part de les actuacions previstes l’any passat. Per a enguany, s’han reprogramat la majoria dels concerts que s’havien suspès, però la programació internacional s’ha deixat per a l’any que ve. Això fa que el cartell d’enguany sigui, com ha dit el seu director, Pere Camps, “més quilòmetre zero que mai”, amb una “presència encara més alta de la llengua i la cultura catalanes”. Pau Alabajos va ser l’encarregat d’inaugurar el festival el cap de setmana, amb l’espectacle que havia d’haver clos el Barnasants de l’any passat. I durant els mesos vinents, passaran per escenaris dels Països Catalans músics com Toti Soler, Gemma Humet, Meritxell Gené, Paco Ibáñez, Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, la Dharma, Maria Arnal i Marcel Bagès, Cesk Freixas, Pep Gimeno, Botifarra, Lu Rois, Feliu Ventura, Maria Jaume, Claudio G. Sanna, Ovidi 25 i un llarg etcètera.

El vaccí és la cultura

Tot i el retard forçat, doncs, Pau Alabajos va poder dur a l’escenari del Barnasants (un privilegi, va dir) les cançons del seu darrer disc, Les hores mortes, un títol que, si bé pot semblar premonitori dels dies de confinament (el disc es va publicar poc abans), és en realitat una referència a Estimada Marta, de Miquel Martí i Pol. Alabajos no va deixar passar l’ocasió de destacar que el Barnasants és un festival que creu en la cultura com a eina de transformació social, cosa que va en l’ADN de la cançó d’autor.

Pau Alabajos inaugura el Barnasants amb un concert al Teatre Joventut de l’Hospitalet. Font: ACN.

Per Pere Camps, començar amb l’actuació que havia de cloure el festival de l’any passat demostra que no hi ha normalitat. Però també creu que no serà difícil que la gent s’aixequi del sofà malgrat la pandèmia i vagi als concerts. El problema, diu, és la incertesa. I hi afegeix: “Em preocupa més la pandèmia reaccionària, repressiva, antidemocràtica i feixista que va recorrent molts llocs, serà molt més difícil vèncer-la, perquè es basa en la incultura, el desconeixement i les desigualtats socials”. I per això, contra això, defensa, el vaccí és la cultura.

El Casinet dHostafrancs: de Meritxell Gené a Toti Soler

El Casinet d’Hostafrancs acollirà molts concerts del festival. La primera actuació la farà Meritxell Gené el dia 23 de gener. L’artista presentarà el nou disc, en què desgrana alguns dels poemes que formen part del seu llibre Després dels esbarzers. Un poemari sorgit de vivències del passat i de l’aprenentatge que en va treure. Gené ha portat els versos al format musical i es podran escoltar en primícia al festival.

Meritxel Gené. Font: Festival Barnasants.

Marcel Pich hi serà el dia 24 de gener amb un espectacle commemoratiu del 25è aniversari de la mort de Guillem d’Efak. Pich oferirà una proposta que acostarà el patrimoni musical i poètic acompanyat d’anècdotes de la vida del manacorí. L’artista agafarà la guitarra elèctrica per donar un caràcter més profund i ambiental a les cançons. Un espectacle que el 30 de maig durà a l’Alguer.

Marcel Pich. Font: Festival Barnasants.

Dijous 28 de gener serà el torn d’Enric Hernàez. Per commemorar els vint-i-cinc anys del festival, l’artista ha preparat un concert en què repassarà temes dels seus darrers discs. A més, estrenarà les peces del seu nou projecte, Primavera 20, sorgit durant aquests temps estranys i que va enregistrar a casa.

L’endemà, hi actuaran Lia Sampai i Adrià Pagès. Presentaran el segon treball de l’artista ebrenca, Amagatalls de llum. L’obra capta l’essència íntima, senzilla i pura de l’inici de la cantautora, i l’acompanyarà la guitarra de Pagès. Dissabte 30 de gener el cantautor valencià Andreu Valor hi estrenarà el seu vuitè disc, Insurrecte. L’àlbum és una proposta que tracta la música i la lletra d’una manera inseparable i on l’artista ha plasmat els seus sentiments més personals.

Divendres 5 de febrer serà el torn de Toti Soler. Serà un concert en què el compositor maresmenc farà un recorregut pel seu extens univers musical, amb les seves peces més recents i una selecció dels millors temes que ha escrit aquests darrers cinquanta anys.

Toti Soler. Font: Festival Barnasants.

El 21 de març, la cantant i pianista Lu Rois hi presentarà el seu darrer àlbum, Microcosmos, on mostra la sensibilitat de la seva música servida amb una veu trencadissa i un piano còsmic. I durant les setmanes següents, es deixaran veure i sentir al mateix espai d’Hostafrancs artistes com Hugo Mas, Cesk Freixas, Òscar Briz, Clàudia Cabero, Feliu Ventura i Pau Alabajos, Aina Torres i Edgar Casellas, entre més.

Lu Rois. Font: Barnasants.

De Biel Majoral a Maria Arnal i Marcel Bagès, de Paco Ibáñez a Maria Jaume

Biel Majoral actuarà divendres 29 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. Hi presentarà el nou disc en solitari, Arasíquesí. És el seu quart àlbum i és un repertori tradicional, arrelat i experimentat. Recull cançons com “La rosa de paper”, de Vicent Andrés Estellés, o el clàssic d’Atahualpa Yupanqui “Los ejes de mi carreta”. Al concert, hi intervindran nombrosos músics i un conjunt instrumental amb guitarres, clarinets, oboè, flauta, bombardí, trombó, violí, contrabaix, piano, baix i percussions. L’actuació forma part de la programació dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia. A causa de la situació actual, enguany no cremaran foguerons, però sí que s’han organitzat molts altres actes per acostar la cultura popular i les tradicions mallorquines. Es poden consultar al web de lAjuntament de Barcelona.

Biel Majoral. Font: Festival Barnasants.

Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, acompanyats d’Antonio Sánchez a les percussions, actuaran el dia 31 al Teatre Joventut d’Hospitalet. Hi presentaran el seu nou disc, que van enregistrar en directe en plena pandèmia al Teatre Micalet a València, on tornaran el 20 de març. El repertori inclou cançons noves i inèdites, però també revisa el cançoner imprescindible de la cantant mallorquina.

Maria del Mar Bonet i Borja Penalba. Font: Festival Barnasants.

El dia 5 de febrer serà el torn de Paco Ibáñez, que celebrarà els cinquanta anys damunt els escenaris a la Casa de Cultura de Bellreguard, en un concert en què repassarà la seva carrera compromesa i també oferirà les composicions més noves.

Paco Ibáñez. Font: Festival Barnasants.

El dia 12 de febrer, a l’Octubre CCC de València, Eduard Iniesta interpretarà el seu desè àlbum, Trajecte animal. L’endemà, a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera, actuarà Pau Riba, que repassarà l’univers poètic que neix al seu voltant.

Després de l’èxit de 45 cerebros y 1 corazón, el duet Maria Arnal i Marcel Bagès presentaran el nou disc, amb moltes més pulsions electròniques. Serà el 20 de febrer al Teatre Joventut de l’Hospitalet, en companyia de David Soler i Tarta Relena. I a l’abril, Maria Jaume, premiada al concurs Sona9, presentarà el seu àlbum de debut, Fins a maig no revisc, produït per Pau Vallvé i amb què es va fent un lloc en l’escena musical. La cantautora serà al Nou Bar de Maó, a l’Octubre CCC de València, al Teatre del Born de Ciutadella i al Harlem Jazz Club de Barcelona.

Maria Jaume. Font: Barnasants.

El festival compta amb un cartell replet d’artistes que recorreran el país, de Barcelona, València, l’Hospitalet, Girona, Ciutadella, Formentera i Maó, a l’Alguer, Olesa, Bellreguard, Castelldefels, Gelida, Vilafranca del Penedès i Alcoi. La programació completa del Barnasants i la venda d’entrades es poden consultar a la web.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any