La UE crea una llista de 23 països amb risc de blanqueig i finançament del terrorisme i inclou Aràbia Saudita i Panamà

  • Els bancs de països comunitaris hauran de controlar les operacions financeres procedents d'aquests territoris

VilaWeb
ACN
13.02.2019 - 18:38

La Comissió Europea (CE) ha creat una llista de 23 països d’alt risc per les ‘deficiències’ en el control del blanqueig de capitals i finançament de grups terroristes que inclou Aràbia Saudita, Líbia i Panamà.

D’aquesta manera, l’executiu comunitari aplica criteris més estrictes i amplia el llistat elaborat el juliol de 2018, amb només dotze territoris identificats. Els bancs de la UE hauran de supervisar les operacions financeres procedents d’aquests països. ‘El diner brut és l’ànima de la delinqüència organitzada i el terrorisme’, ha assegurat la comissaria de Justícia, Věra Jourová en un comunicat. El parlament i el Consell Europeu hauran de confirmar l’aprovació del reglament emès aquest dimecres en un mes. Un cop aprovat, entrarà en vigor vint dies després.

Fins ara, a la llista de països hi havia dotze estats i jurisdiccions que ‘posaven en risc’ el sistema financer europeu per l’entrada de capitals lligats a activitats il·lícites: Bahames, Botswana, Corea del Nord, Etiòpia, Ghana, Iran, Pakistan, Sri Lanka, Síria, Trinitat i Tobago, Tunísia i Iemen.

Després d’examinar detalladament 54 jurisdiccions que tenen un ‘impacte sistèmic’ per la UE amb una nova metodologia, Brussel·les manté aquests territoris i n’afegeix onze més: Afganistan, Samoa, Guam, Iraq, Líbia, Nigèria, Panamà, Puerto Rico, Samoa Americana, Aràbia Saudita i les Illes Verges dels Estats Units.

Per cada país, la Comissió ha revisat el nivell d’amenaça actual, els marcs legals i els controls per prevenir els riscos de finançament del terrorisme i blanqueig de capitals basant-se en els criteris estrictes que marca la directiva contra el blanqueig de diners, posada en marxa el 2008.

Com a resultat de formar part del llistat, els bancs i altres entitats europees hauran de supervisar les operacions financeres que impliquin clients i institucions financeres d’aquests països per identificar millor els fluxos de diners sospitosos.

Segons la Comissió Europea, aquesta llista permet que els estats interessats identifiquin les àrees de millora. L’executiu comunitari també defensa que aquestes mesures ajudaran a resoldre els riscos derivats de la creació d’empreses i estructures opaques que puguin ser utilitzades per delinqüents i terroristes per ocultar els beneficiaris reals d’una transacció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any