Picasso

El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El Departament de Filosofia de la UAB i el Museu Picasso de Barcelona han posat en marxa aquesta tardor el ‘Doctorat Picasso’, una iniciativa inèdita en el panorama acadèmic internacional que té com a objectiu la realització de tesis doctorals dedicades a la investigació sobre l’obra picassiana des de la recerca artística i la creativitat contemporànies. El ‘Doctorat Picasso’ està emmarcat en el Itinerari d’Estètiques Contemporànies del programa de Doctorat de Filosofia de la UAB, el dirigeixen les professores Jèssica Jaques i Androula Michael, i ja hi ha quatre tesis doctorals sobre la matèria en marxa. El responsable d’activitats vinculades al Doctorat és el director del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guignon.

L’acord de creació entre les dues institucions s’ha signat aquest matí, malgrat que ja hi ha quatre investigacions en curs. Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso de Barcelona, i Josep Ros, vice-rector de Programació Acadèmica i de Qualitat de la UAB, han rubricat el naixement del ‘Doctorat Picasso’ durant el Simposi ‘Au rendez-vous des Poètes a Catalunya’, una de les activitats que ja forma part del Doctorat. El simposi tenia per objectiu explorar quelcom poc conegut de Pablo Picasso com és la seva relació amb la poesia catalana i el vincle poètic amb Paul Eluard. Tant aquesta com les properes activitats del Doctorat es vinculen al tàndem d’exposicions ‘Picasso Poeta’ i Pablo Picasso / Paul Éluard: una amistat sublim’, que el museu té en cartell actualment.

Les responsables acadèmiques del Doctorat Picasso, que compta ja amb quatre tesis doctorals en marxa, són Jèssica Jaques, professora d’Estètica i Teoria de les Arts del Departament de Filosofia de la UAB i investigadora principal d’Artencurs, projecte d’innovació docent de la UAB, i Androula Michael, professora titular de la Université de Picardie Jules Verne i de la UFR des Arts de París.

El Doctorat Picasso neix amb ‘vocació interuniversitària’, segons els seus promotors, i per tal de generar una xarxa acadèmica ja ha programat per al mes de desembre una trobada de treball amb professorat i investigadors i investigadores amb vistes a un possible doctorat interuniversitari.

Les seves activitats estan dirigides a estudiants i professors de Doctorat de diferents programes estatals o internacionals (arts visuals, museologia, disseny, escriptura creativa, arts Escèniques, música, filosofia, història de l’art, estudis literaris, filologia francesa i espanyola, estudis gastronòmics, estudis de les arts del carrer) però també a estudiants i professors de Màster i de Grau de les àrees indicades o fins i tot a persones interessades en l’obra de Picasso, que tot i no tenir un títol acadèmic podran cursar -sense opció al certificat- les sessions programades.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.