ACN Barcelona.-Tv3 ha presentat aquest dimarts un nou programa anomenat ‘Katalonski’, que s’estrenarà el 22 de març a les 22:35 hores. Hi ha unes 12.000 persones al món que no són catalanes però parlen català i coneixen la cultura, i aquest programa té la finalitat de mostrar com viuen, què els hi ha motivat per aprendre la llengua, com veuen la cultura des del seu país i quina experiència tenen amb el català. El programa, presentat pel músic islandès Halldor Mar, estarà format per tretze capítols, i cada capítol combinarà 5 o 6 personatges i s’aniran alternant les diferents històries. A més, a la part final d’alguns episodis, un dels protagonistes viatjarà a Catalunya.

Aquest programa presenta a través d’històries personals la vida que té la llengua catalana arreu del món i el “paper que el català demostra tenir en el món globalitzat”. A les persones que hi participen, el programa les ha anomenades ‘katalonskis’, que vol dir “català” en polonès, búlgar, bosnià, rus, bielorús, croat i serbi. Halldor Mar, el presentador del programa, és un músic islandès que viu a Barcelona des de fa gairebé 25 anys i aquest serà el seu primer contacte amb la televisió. Va decidir participar en aquest programa per conèixer “katalonskis” que tenen en comú haver après català com ell i a qui això “els ha canviat la vida”. Els 13 capítols de la temporada estan ambientats a Nova York, San Francisco, Londres, Montréal, Brussel•les, Praga, Berlín, Sicília, Buenos Aires, Santiago de Xile, Melbourne, Tòquio i Mèxic DF. Tots ells tenen per nom un títol d’una cançó catalana, perquè són cançons que apareixeran d’alguna manera al programa i tenen algun significat. El programa està format per un equip de 30 persones que han treballat durant 1 any i mig, i també per la creació del programa han intervingut dues productores, que són la Lupa Produccions i el Grup Broadcaster, a més d’entitats com l’Institut Ramon Llull, la Direcció de Política Lingüística i el Departament de Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. L’Institut Ramon Llull (IRL) ha estat una de les entitats que ha intervingut en la creació del programa, ja que té acords amb unes 150 universitats fora de Catalunya on s’ensenya el català. A Alemanya n’hi ha 22, als Estats Units 20, a França 19, entre d’altres. L’institut es dedica a la difusió i la promoció de la llengua i la cultura catalanes al món i té una xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior des de fa uns 30 anys, promoguda per la Generalitat de Catalunya. Actualment hi ha uns 6000 estudiants de català fora de Catalunya. ‘Katalonski’ té l’objectiu de “mostrar l’interès que el català i Catalunya tenen a l’exterior, promoure una imatge internacional molt positiva i demostrar la feina feta pels professors de català que formen ‘katalonskis’ per tot el món”.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb