Hores després de ser alliberat, Osman Kavala, empresari i activista pels drets humans, ha tornat a ser arrestat per les autoritats turques. Ahir un tribunal el va absoldre d’haver instigat les protestes de Gezi (2013) per a derrocar el govern de Recep Tayyip Erdoğan. Segons els magistrats, no hi havia prou proves que demostressin els fets. Kavala feia més de vuit-cents dies que era a la presó. Al novembre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) n’havia exigit el seu alliberament en considerar que havia estat detingut de manera arbitrària.

El nou arrest de l’activista es fonamenta en una ordre de detenció, en la qual se l’acusa d’haver participat en el cop d’estat militar de 2016 contra Erdogan, pel qual el president turc ha purgat desenes de milers d’opositors i treballadors públics.

Amnistia Internacional ha qualificat la nova detenció com ‘una crueltat calculada i deliberada’. ‘Haver estat alliberat després de gairebé dos anys i mig entre barrots perquè després et tanquin la porta de la llibertat a la cara és un cop per Osman Kavala, la seva família i tots aquells que defensen la justícia a Turquia’, ha afegit l’entitat.

Comparat amb Cuixart i Sànchez

El cas de Kavala ha estat comparat amb el dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per l’escriptor turc exiliat a Alemanya Can Dündar. En un article contundent a la premsa alemanya, després d’haver visitat Cuixart als Lledoners, poc abans del començament del judici al Suprem, va escriure: ‘La història de Jordi Cuixart també em va recordar l’empresari que donava suport a una ONG, Osman Kavala, que és en presó preventiva a Turquia des de fa més d’un any per haver iniciat, presumptament, les protestes de Gezi. L’única diferència és que Turquia és un règim repressiu on es vulneren els drets humans i, per contra, Espanya és un membre democràtic de la Unió Europea.’

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb