Turquia torna a arrestar Osman Kavala hores després d’haver-lo alliberat

  • L'empresari i activista ha estat detingut i acusat d'haver participat en el cop d'estat militar del 2016 contra Erdogan · La justícia l'havia absolt ahir d'haver instigat les protestes de Gezi per a derrocar el govern

VilaWeb
Redacció
19.02.2020 - 10:15
Actualització: 19.02.2020 - 16:09

Hores després de ser alliberat, Osman Kavala, empresari i activista pels drets humans, ha tornat a ser arrestat per les autoritats turques. Ahir un tribunal el va absoldre d’haver instigat les protestes de Gezi (2013) per a derrocar el govern de Recep Tayyip Erdoğan. Segons els magistrats, no hi havia prou proves que demostressin els fets. Kavala feia més de vuit-cents dies que era a la presó. Al novembre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) n’havia exigit el seu alliberament en considerar que havia estat detingut de manera arbitrària.

El nou arrest de l’activista es fonamenta en una ordre de detenció, en la qual se l’acusa d’haver participat en el cop d’estat militar de 2016 contra Erdogan, pel qual el president turc ha purgat desenes de milers d’opositors i treballadors públics.

Amnistia Internacional ha qualificat la nova detenció com ‘una crueltat calculada i deliberada’. ‘Haver estat alliberat després de gairebé dos anys i mig entre barrots perquè després et tanquin la porta de la llibertat a la cara és un cop per Osman Kavala, la seva família i tots aquells que defensen la justícia a Turquia’, ha afegit l’entitat.

Comparat amb Cuixart i Sànchez

El cas de Kavala ha estat comparat amb el dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per l’escriptor turc exiliat a Alemanya Can Dündar. En un article contundent a la premsa alemanya, després d’haver visitat Cuixart als Lledoners, poc abans del començament del judici al Suprem, va escriure: ‘La història de Jordi Cuixart també em va recordar l’empresari que donava suport a una ONG, Osman Kavala, que és en presó preventiva a Turquia des de fa més d’un any per haver iniciat, presumptament, les protestes de Gezi. L’única diferència és que Turquia és un règim repressiu on es vulneren els drets humans i, per contra, Espanya és un membre democràtic de la Unió Europea.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any