La justícia turca ha allibertat Mehmet Osman Kavala, empresari i activista en favor dels drets humans, i quinze activistes més, tal com demanava el Tribunal Europeu de Drets Humans. Kavala fou detingut l’octubre del 2017 acusat d’haver intentat de trencar l’ordre constitucional turc mitjançant la força i la violència, vinculant-lo amb l’intent de cop d’estat del juliol de 2016. El Tribunal d’Estrasburg el novembre va exigir les autoritats turques que alliberessin immediatament l’activista perquè li havien estat vulnerats el dret de la llibertat i el dret de la seguretat.

El cas de Kavala ha estat comparat amb el dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, començant pel temps que fa són empresonats: Kavala va ser detingut el 18 d’octubre de 2017, dos dies després de l’empresonament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC, i va estar 840 dies en presó preventiva abans de ser jutjat, igual que els dos presos polítics catalans.

Un dels qui va fer-ne la comparació va ser l’escriptor turc exiliat a Alemanya Can Dündar, en un article contundent a la premsa alemanya després d’haver visitat Cuixart als Lledoners poc abans del començament del judici al Suprem: ‘La història de Jordi Cuixart també em va recordar l’empresari que donava suport a una ONG, Osman Kavala, que és en presó preventiva a Turquia des de fa més d’un any per haver iniciat, presumptament, les protestes de Gezi. L’única diferència és que Turquia és un règim repressiu on es vulneren els drets humans i, per contra, Espanya és un membre democràtic de la Unió Europea.’

 

 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb