El TSJC anul·la l’absolució a un mosso que va pegar al cap un manifestant

  • La sentència va absoldre el mosso perquè no va veure prou proves que fos l'autor del cop, però el TSJC diu que la valoració de la prova va ser "objectivament errònia, irracional i clarament incompleta"

VilaWeb
Redacció
03.10.2022 - 10:21
Actualització: 04.10.2022 - 11:44

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el dictamen de l’Audiència de Barcelona que absolia un agent de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra acusat d’haver fet un cop al cap amb la porra a un manifestant el 2018, durant les protestes contra la visita del rei espanyol, Felipe VI, per al sopar inaugural del Mobile World Congress. El cop de porra al cap del manifestant li va provocar un trau de cinc centímetres, que va necessitar set grapes de sutura a l’Hospital Dos de Maig de Barcelona.

L’Audiència de Barcelona va absoldre el mosso acusat amb l’argument que no hi havia prou proves per acreditar que el causant del cop de porra fos ell, tot i que un dels magistrats sí que va considerar que calia condemnar l’antiavalots per lesions amb instrument perillós. Ara, en canvi, el TSJC diu que la valoració de la prova va ser “objectivament errònia, irracional i clarament incompleta”, i acusa l’Audiència de Barcelona d’haver vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva del manifestant.

Ara, caldrà repetir el judici, que presidirà un nou tribunal que haurà de tornar a valorar totes les proves. El col·lectiu de defensa dels drets humans Irídia es va ocupar de la defensa del manifestant i, un cop va rebre la sentència que absolia l’agent dels Mossos d’Esquadra, va presentar un recurs d’apel·lació al TSJC. La Generalitat i la defensa de l’agent es van oposar al recurs, i la fiscalia no en va presentar cap.

Irídia valoren molt positivament la decisió del TSJC perquè, diuen, “demostra un cop més com la persistència en la denúncia de la violència policíaca acaba per esquinçar el mur de la impunitat”. Destaquen que el TSJC hagi manifestat que es va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva del manifestant: “Aquesta és la realitat a la qual s’enfronten en molts casos les persones afectades per la violència institucional, sent així revictimitzades; i per això és una molt bona notícia que hi hagi una nova oportunitat per fer justícia i depurar responsabilitats per l’agressió que va patir el Francesc [l’agredit] mentre es manifestava, encara que sigui anys després.”

A més, critiquen que és “intolerable” que una agressió durant una manifestació el 2018 encara no s’hagi pogut resoldre, i que l’autor de l’agressió no n’hagi rendit comptes.

També assenyala el paper de la fiscalia, que durant el judici va arribar a la conclusió que l’agent acusat era efectivament qui havia colpejat el manifestant al cap, però en demanava l’absolució perquè deia que complia un deure, malgrat que incomplia el protocol d’ús del bastó policíac. Un cop va sortir la sentència del TSJC que absolia l’agent perquè no veien prou proves per condemnar-lo, no va presentar cap recurs en contra. “Aquest fet exemplifica i emfatitza un cop més les mancances en els mecanismes de control policial, també el sistema judicial com a mecanisme independent, que es manifesten clarament en aquest cas”, diu Irídia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any