El president dels Estats Units, Donald Trump, ha presentat avui les línies principals del conegut com ‘acord del segle’ que contempla Jerusalem com a capital ‘indivisible’ d’Israel, manté els assentaments a Cisjordània sota control israelià i crea un estat palestí.

‘Jerusalem continuarà sent la capital indivisible d’Israel’ ha dit en una conferència de premsa al costat del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. ‘Això no és important, perquè ja ho vaig fer per vosaltres’ ha afegit, en referència al seu reconeixement de la ciutat com a capital d’Israel el 2017, quan va traslladar-hi l’ambaixada nord-americana. La proposta també inclou que la vall del Jordà, una zona limítrof amb Jordània, fos de sobirania israeliana.

Trump ha manifestat que el pla contempla que l’estat palestí tingui la seva capital a Jerusalem Est, sense donar més detalls, i el president americà ha assegurat que el territori ‘serà més del doble que ara’ i que ningú haurà d’abandonar la seva casa. Avui mateix, l’Autoritat Nacional Palestina enmig de manifestacions multitudinàries en contra de la proposta nord-americana, ha convocat una reunió amb totes les faccions palestines per definir una resposta unitària.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb