El president dels Estats Units, Donald Trump, ha criticat durament el ‘règim depravat’ de Corea del Nord. Avui ha fet un discurs des del faristol de l’assemblea general de l’ONU en què ha dit que la paciència del seu govern tenia un límit i que està disposat a destruir Corea del Nord si augmenten les amenaces. ‘No tindré cap més elecció sinó destruir totalment Corea del Nord’, ha dit textualment. Després ha suavitzat l’amenaça amb un tímid ‘tant de bo no sigui necessari’.

En un to radicalment oposat al del seu predecessor, Barack Obama, i sense excusa d’error, perquè ha llegit el guió gairebé tothora, Trump s’ha estrenat a l’assemblea general vuit mesos després d’haver arribat a la Casa Blanca, per transmetre personalment a les delegacions de tot el món alguns dels seus missatges més polèmics.

Ha desplegat un discurs d’uns quaranta minuts, sense treva, en què ha atacat durament els països que ja havia anat criticat aquests últims mesos. En el punts més contundent, Trump s’ha adreçat al govern coreà tractant-lo de ‘colla de criminals’ i ha anomenat Kim Jong-un ‘l’home coet’.

‘És hora que Corea del Nord veig que la nuclearització no és un futur acceptable’, ha dit. El president nord-americà ha instat la comunitat internacional a esforçar-se a contenir l’amenaça que significa Corea del Nord. Segons ell, és inacceptable que hi hagi països que continuïn col·laborant amb el règim de Kim Jong-un.

L’Iran, ‘exportador de violència’
En la repassada internacional, Trump hi ha inserit també crítiques contra l’Iran, un altre dels seus enemics habituals. L’ha acusat ‘d’exportar violència, matances i caos’. L’Iran –ha dit– parla obertament d’assassinats en massa, promet la mort d’Amèrica, la destrucció d’Israel i la ruïna de molts líders i nacions representades ‘en aquesta sala’.

‘Continuaran pel camí de la pobresa, el vessament de sang i el terror? O el poble iranià tornarà a les arrels com a centre de la civilització, la cultura i la riquesa, perquè pugui ser feliç i pròsper de nou?’, ha demanat.

Trump no s’ha pas estalviat crítiques a l’acord que va permetre un aixecament parcial de les sancions contra l’Iran en canvi de compromisos en l’àmbit industrial i armamentístic. Segons ell, és la pitjor transacció i la més unilateral en què han entrat els Estats Units’, fins al punt que la considera una vergonya.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb