Compromís històric de les dues Corees per la desnuclearització

  • Moon Jae-in i Kim Jong-un es comprometen a establir converses formals per a acordar un tractat de pau

VilaWeb
Redacció
27.04.2018 - 06:43
Actualització: 27.04.2018 - 14:14

La cimera intercoreana ha començat avui amb una imatge històrica: els dirigents de les dues Corees s’han donat la mà amablement. ‘Estic content de saludar-te’, ha dit Moon Jae-in a Kim Jong-un, que s’ha convertit en el primer dirigent nord-coreà a trepitjar el sud d’ençà de la guerra de Corea (1950-53). El president de Corea del Sud també ha entrat breument al costat nord de la frontera, després de ser convidat per Kim Jong-un.

Tots dos líders han signat una declaració conjunta que estableix les passes cap a una relació fluida i que parla de la desnuclearització: ‘El Sud i el Nord han confirmat el seu objectiu comú de fer una península de Corea lliure de nuclears.’ El text manifesta la voluntat d’establir converses formals per a acordar un tractat de pau i de ‘resoldre urgentment’ problemes humanitaris que afecten les famílies dividides per la frontera entre el nord i el sud. Els dos dirigents s’han compromès també a treballar junts per a ‘alleugerir les intenses tensions militars a la península Coreana’ i a una trobada dels ministres de defensa el mes vinent.

La declaració també compromet a aturar la propaganda, inclosos altaveus i pamflets, a partir de l’1 de maig i a crear una oficina intercoreana a Kaeseong. Moon Jae-in visitarà Pyongyang a la tardor.

‘Espero que no repetim l’error del passat’, ha dit Kim Jong-un. ‘Vull que sigui una oportunitat perquè els pobles de les dues Corees es puguin moure lliurement del nord al sud. Hem de ser responsables de la nostra història’.

Una nova era per a la pau
En un breu discurs, Kim Jong-un ha dit que havia arribat una nova era per a la pau. ‘Comença ara una nova història: en el punt de partida de la història i en una era de pau’, ha escrit el president nord-coreà al llibre de visites de la Casa de la Pau, on es fan les converses del costat sud de la zona desmilitaritzada que divideix la península.

Per una altra banda, Moon Jae-in ha dit a Kim Jong-un que espera cloure un ‘acord audaç’ ‘Espero que tinguem discussions interessants i arribem a un acord audaç per oferir un gran regal a tot el poble coreà i a les persones que volen la pau’, ha dit el president sud-coreà.

Una divisió fruit de la incapacitat dels EUA i l’URSS
El 1945, acabada la Segona Guerra Mundial, la Unió Soviètica i els Estats Units acordaren la rendició de les forces japoneses a Corea. Les tropes soviètiques hi ocuparen el nord del paral·lel 38, mentre que les tropes dels EUA ocuparen la Corea que hi havia al sud d’aquest paral·lel. Aquesta decisió dels exèrcits aliats aviat es convertí en la base de la divisió de Corea per part de les superpotències, incapaces d’arribar a un acord per a la independència coreana. Els dos rivals de la Guerra Freda hi establiren governs afins a les seves ideologies, cosa que menà a la divisió actual de Corea en dues entitats polítiques: Corea del Nord i Corea del Sud. El conflicte subsegüent de la guerra de Corea consolidà aquesta divisió.

Corea del Nord, oficialment ‘República Democràtica de Corea’, és un estat unipartidista d’economia planificada. Corea del Sud, oficialment ‘República de Corea’, és un país de mercat lliure i desenvolupat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any