Mesures seguretat trobada familiars i amics bars

El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La majoria de contagis d’aquestes darreres setmanes han estat en reunions entre familiars i amics. Per això les autoritats sanitàries recomanen d’evitar de sobreexposar-se en aquesta mena de situacions. Això no significa que no veiem la família ni els amics, sinó que ho hem de fer amb sentit comú i amb mesures de protecció, perquè el risc zero no existeix.

I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19

Trobades en una casa particular

El Consell de la Infermeria ha elaborat unes pautes perquè la població es reuneixi amb seguretat amb la família i els amics, malgrat els brots de coronavirus que hi ha actualment. Us les detallem a continuació:

 • Prohibit de reunir-se si algú té símptomes: si convidats o amfitrions tenen algun símptoma, s’ha d’anul·lar la trobada. També és millor evitar la reunió si algú té un contacte proper que ha donat positiu. En tots aquests casos, cal contactar amb les autoritats sanitàries, que seran les encarregades de valorar si s’ha de fer alguna prova.
 • Reunions a l’aire lliure: sempre és millor fer les trobades a l’aire lliure o en llocs amb ventilació continuada. També és molt important minimitzar al màxim el temps que passeu amb companyia, perquè d’aquesta manera reduireu l’estona d’exposició al possible virus.
 • L’arribada és el moment de més perill: una vegada al domicili, cal posar-hi els cinc sentits. Moltes vegades, l’arribada és el moment en què costa més de mantenir les distàncies de seguretat. Els experts recomanen de saludar-se sense abraçades ni petons.
 • La màscara, posada en tot moment: la màscara només s’ha de treure en el moment de menjar o de beure. Sempre que es retira s’ha de desar en un sobre de paper o una bossa de tela individual. A més de la màscara, sempre que sigui possible, s’ha de mantenir la distància física.
 • Només una persona para taula: és molt millor que sigui una sola persona qui pari taula. Prèviament, s’haurà rentat les mans.
 • No compartir gots, plats ni coberts: és millor servir els plats individualment i que no hi hagi menjar de picar. A més, els experts recomanen que hi hagi una sola persona encarregada de repartir l’aigua i els aliments per a evitar que aquests elements comuns els toquin gaires persones. Havent dinat, que cadascú retiri el seu plat o bé qui ho faci que es posi la màscara.
 • Rentar-se bé mans: és bàsic rentar-se les mans abans d’arribar al domicili i en sortir. I també abans de menjar i en acabar. És important d’evitar tant com es pugui el contacte amb les superfícies de la casa.

Trobades al bar

El Ministeri de Sanitat espanyol va fer públiques, la setmana passada, unes recomanacions per a les trobades als restaurant i als bars:

 • Reserva prèvia: es recomana de trucar-hi abans per reservar i, d’aquesta manera, saber també de primera mà quines són les mesures de prevenció que hi ha a l’establiment. Per exemple, el màxim de gent que podeu ser i quins torns fa el restaurant.
 • Rentar-se bé les mans amb aigua i sabó abans de sortir de casa: també és important de rentar-se les mans amb sabó o solució hidroalcohòlica abans de consumir qualsevol cosa i de tocar-se la cara.
 • Lloc a l’aire lliure: les autoritats sanitàries recomanen de fer les trobades en espais a l’aire lliure.
 • Mantenir les distàncies de seguretat: és molt important mantenir la distància de seguretat amb tots els comensals i el personal del local. Només poden ser a menys d’1,5 metres les persones que conviuen. Si abans d’entrar al local us fan esperar, també s’ha de mantenir la distància de seguretat.
 • Limitar els moviments: una vegada dins el local és important d’evitar els moviments innecessaris i seguir les indicacions de cada establiment.
 • La màscara: els comensals només s’han de treure la màscara quan consumeixin. Els experts també recomanen d’evitar d’anar-se traient i posant la màscara constantment.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.