El Tribunal Constitucional d’Alemanya ha anunciat que revisarà els seus primers anys de treballs després de la creació de la República Federal d’Alemanya per a determinar possibles connexions dels seus antics membres amb el règim nazi, ja que hi ha constància de com a mínim dos o tres casos.

El president de la cort, Andreas Vosskuhle, ha informat avui de la decisió, aprovada per unanimitat pels setze jutges que conformen les dues sales del Constitucional. Entre les personalitats que seran investigades està Willi Geiger, membre del tribunal entre 1951 i 1977 i vinculat amb diverses condemnes a mort dictades per un tribunal especial nazi.

La decisió no és única a Alemanya, ja que el Ministeri de Justícia també va analitzar el seu propi passat en una investigació conclosa el 2016 i que va determinar que més de la meitat dels alts càrrecs d’aquest departament després de la Segona Guerra Mundial havien format part del Partit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors.

Un de cada cinc directius havia format part de l’organització paramilitar del partit nazi, Sturmabteilung (SA), i un 16% provenia del Ministeri de Justícia del Tercer Reich. En aquesta investigació, es va examinar el passat de cent setanta persones de l’època compresa entre 1949 i 1973.

El fiscal general d’Alemanya, Peter Frank, ha ordenat una investigació per la continuïtat en els càrrecs de personal després de la Segona Guerra Mundial, mentre que el Tribunal Federal Suprem està duent a terme una indagació similar.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb