ACN Vielha e Mijaran.-El síndic d’Aran, Carles Barrera, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han signat aquest dimecres el conveni que ha de fer realitat el nou model de gestió integral d’Emergències a l’Aran. L’estructura ja creada en aquests darrers mesos, anomenada Pompièrs e Emergències, aglutina els serveis de Transport Sanitari, Prevenció i Extinció d’Incendis, Rescats en Muntanya i Protecció Civil. El síndic ha destacat que “és un sistema únic i exclusiu” de gestió integral de les emergències a l’estat espanyol. La previsió és que l’any 2023 el finançament negociat sigui de 3,5 MEUR. Per any que per aquest motiu es farà des de la Generalitat de Catalunya en matèria de Prevenció i Extinció d’Incendis i salvaments per a l’estructura de Pompièrs Emergències. La voluntat és que aquesta estructura compti amb 44 persones amb contracte laboral quan el sistema estigui plenament integrat.

El finançament va ser una de les principals dificultats a l’hora de la negociació. Finalment s’ha acordat adoptar un criteri de despeses econòmiques similar al que s’aplica en altres llocs amb territori i estructures semblants a les que té la Val d’Aran. Un parc principal (Vielha) assimilat a un parc de bombers funcionaris, i dos parcs (Les i Bossòst) assimilats de bombers voluntaris.El pas es farà de forma transitòria (4 anys) on el Conselh Generau d’Aran crearà la seva estructura, tant de recursos humans, com de renovació i adquisició de vehicles i equipaments. Serà a partir d’aquest període on el Conselh Generau desenvoluparà plenament les seves competències que li atorga la Llei d’Aran en aquesta matèria.Aquest acord preveu que durant el període 2019-2022 les substitucions de vehicles destinats a la cartera de Pompièrs, continuaran essent finançats per la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, aplicant els mateixos criteris tècnics que aquesta adopti per a la resta de territoris de Catalunya.El conseller d’Interior ha destacat que amb aquest conveni “s’enforteix políticament a l’Aran”. Busch ha destacat que mentre a Catalunya els serveis d’emergències els presta la Generalitat a l’Aran els passarà a prestar el Conselh Generau, de la mateixa manera que a “qualsevol indret de Catalunya”. Pel conseller aquest conveni és “un pas més en la relació competencial Conselh Generau-Generalitat”.El Ple del Conselh Generau d’Aran, celebrat ahir dimarts en Sessió Extraordinària, ja va aprovar la creació del director tècnic (Major) de Pompièrs i Adjunt a direcció tècnica de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb