Els moments decisius d’una setmana històrica: què passarà d’avui a dijous?

  • El parlament aprovarà avui la declaració independentista · Si no hi ha cap sorpresa, Mas no serà pas investit ni demà ni dijous

VilaWeb
Redacció
09.11.2015 - 02:00
Actualització: 09.11.2015 - 13:41

L’atzar ha volgut que avui, un any després del referèndum del 9-N, el Parlament de Catalunya hagi emprès el procés de la desconnexió d’Espanya. Al migdia, ha estat aprovada la proposta de declaració d’inici del procés d’independència acordada entre Junts pel Sí i la CUP. Un text que marca l’inici de la desobediència i de la ruptura, l’aplicació del principi d’efectivitat. Malgrat l’acord en aquesta declaració, ambdues formacions mantenen posicions oposades sobre la investidura: els uns no pensen renunciar a la candidatura de Mas i els altres no pensen permetre que sigui investit. Mas farà aquesta tarda el discurs d’investidura, sabent que demà no obtindrà la majoria absoluta necessària i que dijous segurament tampoc no disposarà de la majoria simple (per això caldria el vot favorable de dos diputats de la CUP). I ho farà sabent ja la reacció immediata del govern espanyol contra la declaració independentista.

A partir d’aquí, apareixen les incògnites. Demà es farà la primera votació i Junts pel Sí i la CUP hi arribaran sense haver tancat cap acord. L’immobilisme de totes dues forces polítiques no sembla pas que s’hagi de desencallar aquesta setmana, tot i que la CUP ha acordat al consell polític d’aquest cap de setmana que proposaria un nom alternatiu per a la presidència, i que estava disposada a votar un altre candidat de CDC. El nom que més sona és el de Neus Munté.

Repassem tot seguit els moments decisius d’aquest setmana:

Avui, 9 de novembre, al matí:

El ple ha debatut la proposta sobre l’inici de la legislatura de transició cap a la proclamació de la república catalana, presentada per Junts pel Sí i la CUP. Posteriorment la resolució ha tirat endavant amb els vots a favor d’aquests dos grups. Catalunya Sí que es Pot no hi ha donat suport, ja que ha presentat una proposta de resolució pròpia sobre l’inici d’un procés constituent. Amb tot, un dels deus diputats, Joan Giner, havia expressat al seu bloc el desacord amb la posició adoptada pel seu grup. Tot amb tot, ha optat finalment per votar-hi en contra, ‘a contracor’, i no trencar amb la resta del seu grup, que l’havia amenaçat d’expulsar-lo.

—Rajoy reacciona ràpid i apunta a Forcadell. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut d’urgència en conferència de premsa per anunciar que dimecres el consell de ministres es reunirà per aprovar el recurs d’inconstitucionalitat contra la declaració independentista, tal com ja estava previst. Tindrà sobre la taula l’informe preceptiu del consell d’estat que avala el recurs d’inconstitucionalitat contra la declaració. ‘No permetrem que això continuï. Fem servir tots els mitjans per defensar la democràcia; només la llei, però tota la llei’, ha dit.

Especialment remarcable és l’ofensiva que manté el govern espanyol contra la presidenta del parlament, Carme Forcadell. Rajoy ha dit que demanarà al TC que l’adverteixi expressament de les conseqüències de desobeir la resolució.

Avui, 9 de novembre, a la tarda:

Ple d’investidura. Unes hores més tard de la votació de la declaració, a les cinc de la tarda, es farà el debat d’investidura en què només intervindrà Artur Mas, perquè és l’únic candidat que va proposar la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, després de la ronda de consultes amb tots els grups parlamentaris. Mas no tindrà límit de temps i podrà exposar el programa de govern, en què pesarà la declaració independentista aprovada al matí. Al vespre s’espera que hi hagi les primeres reaccions polítiques al discurs de Mas; la posició de la CUP despertarà una atenció especial. Tanmateix, els grups parlamentaris expressaran la posició sobre la investidura demà.

Dimarts 10 de novembre

—Debat i votació del ple sobre la investidura d’Artur Mas. Previsiblement, s’arribarà a aquest ple sense cap acord entre Junts pel Sí i la CUP sobre la investidura de Mas. Primer intervindran els líders dels grups parlamentaris, amb trenta minuts de temps màxim cadascun,  i Mas podrà replicar-hi sense limitació de temps. En aquesta primera votació, a Mas li cal una majoria absoluta de vots. Es considera cosa feta que no la tindrà, ans només rebrà els 62 vots favorables de Junts pel Sí. Si això és així, s’haurà de tornar a votar quaranta-vuit hores després.

—Consell d’estat i reunió Rajoy-Sánchez. El Consell d’Estat aprovarà un informe preceptiu però no vinculant sobre la declaració i que defensarà la necessitat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Posteriorment Rajoy es reunirà a La Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui ja va tancar files sobre la qüestió catalana a la trobada de la setmana passada que va obrir la ronda de contactes del president espanyol amb els partits unionistes.

Dimecres 11 de novembre

—Consell de ministres espanyol extraordinari. La vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar divendres que el consell de ministres es reuniria d’urgència per a aprovar el recurs d’inconstitucionalitat contra la declaració independentista. I això serà, quan el govern espanyol ja disposarà de l’informe del consell d’estat.

—Ple extraordinari del Tribunal Constitucional espanyol. Farà una reunió extraordinària per debatre l’admissió a tràmit del recurs del govern espanyol. I l’admetrà, de manera que la declaració quedarà suspesa automàticament. Això implicarà que qualsevol actuació encaminada a fer efectiu allò que preveu el text podrà ser castigada i perseguida, tant per part del TC com per part del govern espanyol, amb ‘mesures diverses’ –en paraules de la vice-presidenta espanyola– i amb ‘determinació, fermesa, proporcionalitat i prudència’.

El mecanisme estableix que primer el TC ha d’enviar un requeriment a qui considera que incompleix les seves resolucions i en una segona fase –en cas que la resposta no existeixi o no els satisfaci- posar en marxa les possibles sancions.

Dijous 12 de novembre

—Segona votació a la investidura d’Artur Mas. Aquesta vegada, Artur Mas en tindria prou amb una majoria simple, és a dir, hauria d’obtenir més vots a favor que no pas en contra. Per aconseguir-ho, Junts pel Sí ha de menester 64 diputats, i en té 62. Aleshores, perquè Mas fos president, dos diputats de la CUP hi haurien de votar a favor. Aquests últims dies la pressió i les demandes de dirigents de Junts pel Sí a la CUP han anat en aquest sentit, tal com exposava el coordinador general de CDC, Josep Rull, en aquesta entrevista a VilaWeb: ‘No cal que tota la CUP voti a favor de la investidura‘.

Però la CUP no ha pas indicat que estigués disposada a fer-ho. Entre dimarts i dijous la CUP provarà de convèncer Junts pel Sí de proposar un candidat alternatiu per a aquesta segona votació. Però Junts pel Sí també ha deixat ben clar que no pensa renunciar a la presidència de Mas.

Si no s’arriba a 64 diputats, el president del parlament ha de presentar nous candidats de manera successiva en un termini màxim de dos mesos. Si fos el cas, obriria converses amb els grups parlamentaris per saber qui té un candidat que pugui obtenir la majoria necessària. Passats els dos mesos, és a dir, arribats al 10 de gener, si cap candidat no ha obtingut la majoria es tornaran a convocar eleccions, que podrien ser el mes de març vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any