El personal d’atenció al visitant de la Sagrada Família començarà demà una vaga indefinida per denunciar les condicions laborals. La convocatòria és de la secció sindical SUT (Solidaritat i Unitat dels Treballadors) i MagmaCultura, l’empresa que gestiona la plantilla del temple, ja ha replicat que s’estan complint ‘les condicions fixades pel conveni del lleure’.

Els treballadors denuncien d’una banda que la plantilla fa més hores de les que té per contracte -mitjançant les hores complementàries-, la qual cosa hauria afectat la seva prestació de l’ERTO. A més, demanen que es desafectin de l’expedient temporal més treballadors perquè, d’ençà de la reobertura de la basílica, asseguren que no en fan prou per atendre la demanda de visitants.

El sindicat ha anunciat avui mateix la convocatòria la vaga indefinida, una vaga que afectarà les visites al temple, que actualment es realitzen únicament en dissabte i diumenge després de la reobertura post-confinament. Els convocants afirmen que els treballadors treballen en unes condicions per sota de Conveni del Lleure i de l’Estatut dels Treballadors, mentre l’empresa contractant assegura –en un comunicat emès aquesta tarda- el contrari.

Amb tot, Magma ‘recorda’ que el sector viu un moment molt complicat i ‘posa en valor’ les condicions laborals dels professionals d’aquest equipament cultural. La secció sindical denuncia també que els treballadors del servei d’atenció al visitant tenen modificacions constants en les jornades laborals, manca de compensació dels dies festius treballats i problemes de pagaments constants a les nòmines.

Petició de més desafectacions

D’altra banda, pels convocants ‘la gota que ha fet vessar el got’ ha arribat amb la reobertura del temple després de la pandèmia del coronavirus, en el sentit que al seu entendre es va desafectar una part molt reduïda de la plantilla, ‘cosa que va generar un augment de la càrrega de treball i la negació del gaudiment de les vacances’.

En concret, asseguren que el darrer cap de setmana, 18 i 20 de setembre, sis treballadors van haver d’informar i guiar un miler de visitants cada hora. Unes xifres de visitants que, d’altra banda, xoquen amb les aportades recentment per la direcció del temple, i que apuntaven que ni al llarg de l’estiu ni aquest setembre s’han superat mai les dos mil persones per cap de setmana. ‘La realitat es que no hi ha un volum de turistes a la ciutat de Barcelona que permetin aquesta possibilitat’, reitera avui MagmaCultura sobre l’opció de més desafectacions entre la plantilla.

L’empresa informa també del fet que el 90% de la plantilla de la Sagrada Família és en situació d’ERTO i la resta de professionals treballen a partir dels dies d’obertura del temple. Segons els treballadors, el comitè de vaga ha sol·licitat una reunió a les empreses. La Junta Constructora del Temple i MagmaCultura, ‘no només no han respost a la convocatòria sinó que han intentat blocar la vaga, negant-se a rebre’n la informació i vulnerant-ne el dret’, asseguren.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.