La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha redactat un protocol assistencial que estableix les directrius perquè les persones transsexuals puguin accedir a les tècniques de preservació de la fertilitat en les mateixes condicions que la resta dels usuaris del sistema sanitari públic. El protocol assistencial s’adapta a la cartera de serveis que la sanitat pública ofereix als transsexuals i que ja inclou atenció psicoterapèutica, teràpia hormonal i farmacològica i atenció quirúrgica. Segons que ha informat la Generalitat en un comunicat, l’assistència es presta en les tres unitats de referència per a la identitat de gènere: Doctor Peset de València, General d’Alacant i General de Castelló.

La normativa estableix el procediment i els criteris per a la prestació assistencial de preservació de la fertilitat, que inclou l’envidriament d’ovòcits i la congelació de semen per a la posterior recuperació en persones trans abans de l’inici de qualsevol tractament que pogués comprometre la seva capacitat reproductora i sempre previ a la cirurgia de canvi de sexe. ‘En les persones transgènere, tant el tractament mèdic hormonal com el quirúrgic poden afectar la seva fertilitat futura. Per tant, qualsevol persona transsexual en edat fèrtil podrà accedir a aquest tipus de tècniques, sempre que compleixi els criteris en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania ‘, ha assenyalat la consellera de Sanitat, Ana Barceló.

Aquesta igualtat de condicions implica que es podran beneficiar les persones majors de 18 anys i menors de 40 si tenen genitals femenins o de 55 si els tenen masculins, que no tinguin cap fill o filla previ i sa.

A les Unitats d’Identitat de Gènere s’informarà de les diferents opcions, es realitzarà l’avaluació clínica inicial i es remetrà a l’hospital de referència establert en cada cas perquè realitzi la tècnica de preservació de fertilitat corresponent. En el cas que la persona ja hagi iniciat el tractament hormonal creuat, l’ha d’abandonar durant un mínim de tres mesos per a procedir a l’obtenció i envidriament d’ovòcits (en homes trans) o l’obtenció i congelació de semen (en dones trans).

El protocol materialitza aspectes regulats en la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere al País Valencià, i recull l’esperit de la Llei d’igualtat de les persones LGTBI.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb