Els cinc ex-presidents de la Generalitat de Catalunya –Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont– i els tres ex-presidents del Parlament de Catalunya –Joan Rigol, Ernest Benach i Núria De Gispert– han emès un comunicat conjunt impulsat pel Síndic de Greuges en què demanen als advocats dels presos polítics que sol·licitin al Suprem espanyol l’alliberament provisional dels presoners durant el judici.

Els ex-presidents de les institucions catalanes argumenten que és la manera de garantir el dret de defensa: ‘Si es manté la situació de privació de llibertat provisional d’aquestes persones es produiran llargs trasllats al lloc de les vistes des de i cap al centre penitenciari i la seva permanència en dependències judicials alienes al Tribunal Suprem. Tot això pot dificultar el contacte continu amb els seus lletrats i limitar sense raó legal la seva participació activa en la seva pròpia defensa, de manera que se’n restringeixi innecessàriament aquest dret. Aquest trasllat diari s’efectuarà previsiblement durant diversos mesos, la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional.’

El comunicat també es dirigeix a altres ombudsman de l’estat espanyol i a responsables de drets humans del Consell d’Europa. A més, és crític amb l’ús de la presó provisional, que sovint és una pena anticipada, i cita jurisprudència del Tribunal d’Estrasburg favorable al fet d’afrontar un judici en situació de llibertat. Maragall s’ha afegit una volta el Síndic de Greuges ha pogut contactar amb la família del president.

Fonts del Síndic han matisat a VilaWeb que el comunicat no demana la llibertat, sinó ‘altres mesures alternatives a la privació de llibertat’ –el textual del comunicat–. Posteriorment, el president Montilla s’ha mostrat disconforme amb ‘algunes informacions’ que ha llegit respecte del comunicat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb