Totes les claus, mesures i protocols del nou curs escolar a Catalunya

  • Què passa si hi ha un cas sospitós o un de positiu? Les famílies poden accedir al centre? La màscara és obligatòria? Totes les respostes

VilaWeb
Redacció
13.09.2020 - 17:00
Actualització: 13.09.2020 - 17:12

Demà, 14 de setembre, 1.587.395 alumnes tornen a les aules a Catalunya entre cursos d’infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i més formats educatius. Amb la reobertura de les escoles i els instituts del Principat, el país tancarà, d’entrada, un cicle d’incertesa que va començar el mes de març quan l’esclat de la pandèmia de covid-19 va obligar a tancar-los de sobte.

A diferència de més zones del país com les Illes Balears, on l’inici de curs és acompanyat d’un repunt de casos fort i de pressió assistencial, al Principat els hospitals i els CAP treballen amb molt més marge que no pas al març. Si aleshores va arribar a haver-hi 1.429 persones amb covid-19 a les unitats de cures intensives, ara n’hi ha tan sols 127; i si a l’abril van arribar-se a registrar 7.418 morts per la malaltia, el mes d’agost se’n van notificar 279. L’explicació que les autoritats sanitàries donen a la dada que més augmenta, la de casos, és que la quantitat de PCR s’han multiplicat.

Amb tot, la represa escolar succeeix amb un nou cicle d’incertesa després del que tot just s’acaba: Quines mesures preventives s’aplicaran? Què passa, si hi ha brots a les aules? Ací us en donem totes les respostes.

Crítiques per la improvisació del departament

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha estat l’objectiu de crítiques nombroses aquestes darreres setmanes: sindicats, famílies i entitats de l’àmbit educatiu n’han assenyalat la mancança de previsió i de precisió, i en diversos moments n’han arribat a demanar la dimissió. El 5 de setembre passat, el conseller va reconèixer que un 30% dels grups de convivència estable creats a les escoles per a afrontar la tornada a les aules supera el màxim de vint alumnes per classe estipulat, però que encara no s’havia resolt què calia fer en aquests casos. La qüestió encara continua oberta i pendent de solució.

Al cap de dos dies, el president Quim Torra, acompanyat de Bargalló, de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va reunir-se amb els representants dels equips directius de primària i secundària del Principat, i els va prometre que les escoles s’obriran de manera segura: ‘És hora de tornar a l’escola i estem preparats’, va dir. Quant a l’altra qüestió que preocupa les famílies, el dret de disposar d’un permís retribuït per a cuidar els fills si cal que s’aïllin en quarantena, Torra ha dit que la mesura és en mans del govern espanyol i l’ha urgit a engegar-la.

Menys alumnes i més professionals

El repte que genera la fragmentació de grups d’alumnes atesa la creació dels grups estables de convivència ha forçat la contractació de professors nous, per bé que diverses entitats diuen que no se n’ha contractat prou. La Generalitat ha contractat d’entrada 8.162 docents i personal de suport, però Bargalló va explicar que no descartava de contractar-ne més durant l’any perquè ‘serà un curs en constant adaptació’. L’augment de docents contrasta amb una altra dada: per primera vegada hi haurà menys alumnes que el curs anterior, en concret, 12.098 menys.

Les instruccions per als alumnes

El govern ha dit, i així ho ha validat el Procicat, que les classes seran presencials durant tot el curs. Per tal d’evitar concentracions massa nombroses d’alumnes, s’han creat grups estables de convivència de menys de vint alumnes. Tot i que en el cas de nivells superiors de secundària i de batxillerat poden ser més nombrosos, ho seran menys que no pas normalment. Aquests grups estables es mantindran durant les classes i n’hi haurà un a cada aula, però durant el servei de menjador en podran coincidir més d’un. Si és així, els membres d’un grup estable no hauran de mantenir la distància de seguretat entre ells, però sí que caldrà aplicar-la entre grups.

Quant a les màscares, el Procicat ha aprovat que tots els alumnes de més de sis anys n’hauran de dur obligatòriament durant la primera quinzena de curs. A partir d’aleshores, la mesura s’aplicarà als majors de dotze anys. A més, es podrà estendre als majors de sis anys en funció de la situació epidemiològica de cada vila. En tot cas, la màscara serà obligatòria per a tothom en tots els desplaçaments i canvis d’aula i d’espai.

Tant l’entrada com la sortida del centre es faran de manera esglaonada en torns de deu minuts. Abans d’entrar al centre per començar la jornada es prendrà la temperatura als alumnes, i les famílies no podran accedir-hi. Finalment, l’hora del pati es farà per torns, i si no hi ha prou espai o temps per a assignar-ne un a cada grup, els alumnes hauran de sortir amb la màscara posada.

Mesures higièniques: neteja, ventilació i desinfecció

Tots els espais comuns hauran de disposar de gel hidroalcohòlic i s’hauran de desinfectar i ventilar amb regularitat. Es reforçaran els serveis de neteja, que faran també torns diürns per desinfectar els espais comuns entre classe i classe. A banda, sempre que calgui, les sessions de classe s’escurçaran perquè les aules es puguin ventilar durant cinc minuts.

Què cal fer si hi ha un cas sospitós o positiu?

Les famílies s’han de comprometre a no dur els fills a l’escola si són pendents de rebre el resultat d’una prova PCR, si conviuen amb un cas confirmat de covid-19 o si presenten algun d’aquests símptomes: més de 37,5 graus de temperatura, mal de cap, tos seca, mal de coll, constipat nasal, problemes per a respirar, dolors musculars o fatiga, mal de panxa amb diarrea o vòmits, o pèrdua de gust o olfacte.

Què passa si es detecta un cas positiu? El grup estable de convivència ha de fer un aïllament de catorze dies. El departament s’ha compromès a no tancar els centres, i Bargalló va dir que aquesta opció només es contemplaria en cas que apareguin dos casos positius en dos grups de convivència diferents. En aquest context, seran les autoritats sanitàries qui s’encarregarà de dirimir què fer, i si s’opta per tancar l’escola, això es farà durant dues setmanes. Cada centre educatiu disposarà d’un centre d’atenció primària de referència i una persona que hi farà l’enllaç. Serà aquest CAP qui decidirà sempre què cal fer si s’hi detecta un sospitós.

Amb tot, les escoles i els serveis de menjador sempre seran obertes per als alumnes que siguin fills de treballadors essencials, i els centres d’educació especial es mantindran oberts fins i tot en cas que hi hagi un confinament general de tota la població.

S’habilitarà un canal de Telegram per a informar les famílies tant de les actualitzacions d’aquests protocols com de les possibles incidències del centre educatiu dels fills, i un altre per a informar els docents. Bargalló va detallar que la informació d’aquests canals també serà disponible a les pàgines web del departament de Salut i del d’Educació, i que les dades sortiran de l’aplicatiu Traçacovid, que els centres faran servir per explicar incidències i mesures.

Mig milió de proves per a alumnes, professors, famílies i treballadors

També es faran 500.000 proves de detecció a les escoles i instituts de Catalunya en dues etapes: del 15 de setembre al 9 d’octubre preveuen de fer 8.000 PCR al dia, i del 10 d’octubre al 15 de novembre, 20.000 PCR al dia. Els criteris a l’hora de decidir a qui es faran les proves seran epidemiològics. A banda, el Departament d’Educació també establirà criteris de caràcter socioeconòmic. Les proves es faran al personal docent,  a l’administratiu i auxiliar, als alumnes i a les famílies. Els encarregats de fer-les seran uns equips mòbils d’unes quatre persones que estaran supervisats per un grup mixt d’Educació i Salut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any