Tot allò que heu de saber sobre la reobertura dels centres educatius

  • Bona part de les escoles i instituts de les regions sanitàries que ja són a la fase 2 obriran parcialment les portes aquest primer de juny

VilaWeb
Redacció
31.05.2020 - 21:50
Actualització: 01.06.2020 - 09:02

Després de dos mesos sense classes, avui a Andorra i a Catalunya (tret dels municipis on es festiu) reobren els centres educatius de les regions sanitàries que són a la fase 2, durant les tres setmanes que resten fins que s’acabi el curs. Al País Valencià, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha descartat, de moment, de tornar a les aules i negocia amb els sindicats les condicions de la reobertura al setembre. A les Illes Balears el govern també va accedir a no tornar-hi abans del curs vinent i només obriran algunes escoletes el 8 de juny.

A Catalunya Nord ja fa tres setmanes que una part dels alumnes ha tornat a les escoles i instituts. A tot l’estat francès s’han reincorporat un milió d’estudiants de totes les edats, una xifra considerada baixa i que s’explica perquè l’assistència a classe és voluntària. Tan solament el 30% dels alumnes de primària han tornat a seguir el curs presencialment.

A continuació podeu consultar les qüestions bàsiques sobre la reobertura dels centres educatius a Catalunya. Una reobertura que no serà de caràcter lectiu i que es presenta amb moltes incerteses que preocupen tant el professorat com les famílies. El programa Info-K ha fet un especial on el conseller Bargalló contesta les preguntes dels nens i explica en detall alguns aspectes concrets del final d’aquest curs i de l’inici del curs vinent.

Quins centres obriran?

La tornada a les aules és voluntària i hi tindran prioritat els alumnes en situació de vulnerabilitat o amb tots dos pares a la feina. Molts centres s’han mostrat amb desacord a obrir les portes. Consideren que és una tornada precipitada, encara que no tingui caràcter lectiu, perquè no s’hi poden garantir les mesures de seguretat que són necessàries.

El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, calcula que obriran un 40% de les escoles públiques i un 20% de les concertades, amb el pas a la fase 2 del desconfinament en algunes regions sanitàries: Girona, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Alt Penedès i Garraf. Demà continuaran les reobertures, atès que avui és festiu a la major part del país.

Segons Bargalló, només aniran als centres educatius el 5% de cada curs. Un cas diferent són els cursos de final de cicle: sisè de primària, quart d’ESO i, sobretot, segon de batxillerat. En aquests cursos es calcula que l’afluència superarà el 50%. Per als estudiants de segon de batxillerat s’han previst sessions de reforç i de preparació de les proves selectivitat, que es faran els dies 7, 8, 9 de juliol.

Per a la resta només hi haurà sessions orientatives i tutories individuals. El curs telemàtic continuarà paral·lelament. Algunes escoles ja fa un parell de setmanes que són obertes perquè s’hi van habilitar espais perquè les famílies que no podien fer les inscripcions digitalment les fessin presencialment.

Llars d’infants

Les llars d’infants han de complir les mesures de prevenció sanitàries, d’higiene i d’adequació d’espais. Podran acollir un màxim de cinc infants per espai i no hi podran assistir els nens de menys d’un any –atès que és el grup més vulnerable, per la immaduresa del seu sistema immunitari. En cas que les llars no puguin oferir els serveis a tots els infants, prioritzaran aquells nens els progenitors dels quals, per motius laborals i professionals, hagin de fer treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo.

El nombre d’alumnes per nivell i les mesures de seguretat

Al cicle infantil hi haurà entre vuit alumnes i deu per aula; a primària, tretze a tot estirar i a secundària, quinze. No hi haurà servei de menjador ‒llevat de les llars d’infants‒ ni tampoc activitats esportives. Quant a l’hora del pati, cada centre té el seu protocol, perquè el departament ha delegat aquestes funcions a les direccions. A més, no es farà ús dels espais comuns entre cursos i grups, com ara les aules de música, d’informàtica o les biblioteques. Obligatòriament, els centres hauran de fer neteja i desinfecció cada dia.

Les entrades i sortides del centre es faran de manera esglaonada, en intervals de 15-20 minuts i mantenint la distància per evitar aglomeracions. Es recomana que pares i mares no accedeixin a l’interior del recinte escolar. Els alumnes que no tinguin la targeta de vaccinació al dia no podran anar a l’escola durant aquests dies.

Qui haurà de dur màscara?

Els professors i alumnes hauran de dur màscara, excepte si la distància física de seguretat amb els alumnes la fa innecessària. Els menors de cinc anys no en duran.

La situació dels professors

El departament ha facilitat que els professors, omplint un qüestionari de sis preguntes, passin un filtre per a establir si són vulnerables o bé si han tingut símptomes de la covid-19 o l’han passada. Si tenen més de seixanta anys o malalties prèvies no podran anar a treballar presencialment.

D’una altra banda, Bargalló ha assegurat que els professors no hauran de doblar la jornada laboral, encara que hagin de cobrir les necessitats tant dels alumnes que assisteixin presencialment a classe com dels qui continuïn telemàticament. De moment, tampoc no s’ampliaran places.

El Departament ha creat un espai web amb orientacions per atendre les emocions de l’alumnat 

Les crítiques dels sindicats

Tan bon punt el conseller Bargalló va anunciar el pla de desconfinament que havia previst per a les escoles, els sindicats van retreure-li que no hi havia hagut diàleg ni amb ells ni amb les entitats que representen les famílies i els alumnes. Els sindicats USTEC-STEs, la Intersindical CSC, ASPEPC-SPS, UGT i CGT van demanar la dimissió del conseller. Consideren que, delegant la concreció dels protocols als equips directius dels centres, no ha assumit les seves responsabilitats i que la seguretat dels professors no és garantida..

Quan començarà el nou curs 2020-2021

Sobre el nou curs hi ha moltes incerteses però oficialment s’ha dit que l’inici serà el 14 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any