El president del parlament, Roger Torrent, vol que la cambra respongui a la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena que apunta la suspensió de sis diputats independentistes –Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez– amb una fórmula que garanteixi que no s’alteraran les majories i que no s’haurà de renunciar a cap escó. En una entrevista a l’ACN, assegura que no es concretarà com abordar la suspensió fins que la mesa no rebi l’informe encarregat als lletrats, previsiblement abans de dimarts vinent. En tot cas, el president assegura que ‘qualsevol decisió que es prengui s’ha de basar en dues premisses irrenunciables: no permetre que cap jutge ni tribunal alteri les majories parlamentàries i que no es faci renunciar a l’acta a cap diputat’.

Sobre això, Roger Torrent ha demanat que la resposta a la interlocutòria de Llarena es concreti amb molt consens. ‘A mi, m’agradaria la màxima unitat política possible, que fins i tot desbordi la majoria parlamentària que dóna suport al govern’, un comentari que pretén interpel·lar formacions com Catalunya en Comú. Tanmateix, el president afirma que la mesura concreta a prendre es debatrà a la mesa convocada dimarts vinent, en què es parlarà de la resposta que cal donar-hi.

Precisament sobre les instruccions de Llarena, Torrent considera que podria haver-hi recursos, però ho deixa a les mans de ‘les parts legitimades, les defenses dels diputats, que són les que poden presentar recurs’. ‘Tanmateix, nosaltres sempre hem fet com hem pogut per defensar els drets dels diputats, i hi farem tant com puguem per’, ha afegit.

‘Un despropòsit jurídic i polític’
El president del Parlament també ha criticat que Llarena comenti la possibilitat de nomenar diputats substituts. ‘La fórmula que proposa Llarena és un despropòsit jurídic, polític i atesa la perspectiva de la defensa dels drets polítics i civils dels diputats i dels ciutadans que els han votat’, ha assegurat. A més, troba que, amb el text de la interlocutòria, allò que el jutge cerca és que els diputats hagin de renunciar a l’acta i la feina de representants del poble: ‘I això ni és just, ni legal, ni passarà de cap manera’.

Per últim, per a Torrent, la decisió que ja justícia alemanya ha pres permetent el lliurament del president Carles Puigdemont a Espanya només per malversació i descartant-ne la rebel·lió ‘posa de relleu que aquesta farsa, aquesta invenció, es dirimirà a instàncies internacionals, i que es va desmuntant el relat fictici de delictes que no s’han produït mai’. ‘És evident que la decisió desmunta el relat sobre el qual avui Llarena vol que renunciïn a l’acta de diputat, i no ho permetrem’, ha conclòs.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb