El president del parlament, Roger Torrent, ha convocat dijous a les 11.00 el ple per a debatre i aprovar la reforma de la llei de presidència que proposa JxCat, malgrat el dictamen no vinculant que ha emès avui el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). JxCat pretén aprovar la modificació per a incloure la possibilitat d’investir un candidat a la presidència de la Generalitat a distància i perquè el govern pugui operar per mitjans telemàtics.

El CGE ha emès un dictamen per unanimitat en el qual argumenta que la reforma de la llei de presidència que ha proposat Junts per Catalunya és il·legal perquè vulnera el reglament del parlament, l’estatut i la constitució espanyola.

El PSC i Cs van sol·licitar el dictamen del CGE quan la mesa del parlament va tramitar la modificació de la llei de presidència perquè es fes per lectura única, un procediment de màxima urgència. El CGE creu que no pot fer-se perquè la proposta de JxCat modifica ‘aspectes substancials de lleis de desenvolupament bàsic de l’estatut’.

No obstant això, l’òrgan consultiu sí que avala l’article de la reforma que concreta que els consellers es puguin reunir i adoptar acords ‘tant de forma presencial com a distància’, però proposa d’esclarir un quòrum necessari perquè la reunió del govern sigui vàlida.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]