El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president Carles Puigdemont, han enviat una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, acusant-lo de limitar la seva llibertat d’expressió arran de la decisió de l’italià de prohibir la conferència que tots dos havien de fer dilluns vinent a la cambra: ‘Els partits o la suposada seguretat no poden ser utilitzats per a silenciar les idees’.

Expliquen que en l’últim any, tots dos han fet conferències en parlaments de Flandes, Irlanda, Alemanya, Bavària, Eslovènia i Regne Unit i en cap d’ells, han estat vetatt. De fet, Puigdemont ja va visitar la cambra el gener del 2017 al capdavant del govern català, amb Junqueras i Romeva, on va exposar que la proposta catalana de referèndum era europeista.

Tajani, ‘un gran amic d’Espanya’ al Parlament Europeu

Fonts del govern català consideren absurdes les excuses donades pel Parlament Europeu sobre la seguretat de l’acte perquè es tracta d’una institució acostumada a rebre visites de representants de governs. Torra i Puigdemont no volen renunciar a la conferència i tal com anuncien a Tajani, la faran en algun altre emplaçament de Brussel·les. Especificaran els detalls més endavant.

Puigdemont ha assegurat que veu amb ‘decepció i tristesa’ que Tajani, ‘s’hagi deixat arrossegar per la deriva demofòbica’ de PP, Ciutadabs i PSOE. En declaracions a la premsa des de Brussel·les, Puigdemont ha dit que la decisió de prohibir la seva conferència amb Quim Torra a la cambra ‘pot afectar la reputació de la democràcia europea’ i ‘no és una bona senyal’. ‘Deixar-se arrossegar per aquesta actitud censora és un missatge molt negatiu pels ciutadans europeus que estan cridats a les urnes’, ha dit Puigdemont, que ha descrit com una ‘excusa’ els motius de seguretat al·legats per la cambra.

‘Censura’
Els dos eurodiputats que promovien la conferència de Torra i Puigdemont han denunciat la ‘censura’ del president de la cambra, Antonio Tajani. En un correu electrònic a tots els eurodiputats, Ivo Vajgl i Ralph Packet lamenten la decisió de l’italià de prohibir l’acte i recorden que l’Eurocambra té ‘l’obligació política i moral de permetre que tothom expressi la seva opinió’. ‘El senyor Puigdemont és un home lliure a tot arreu excepte a Espanya’, destaquen els dos parlamentaris, que avisen que amb el veto de Tajani es posen en risc els ‘estàndards democràtics’ de la cambra.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb