La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s’han reunit aquest horabaixa a la residència oficial de Sturgeon, a Edimburg. Segons fonts del govern català, la reunió era pensada per a enfortir els vincles d’amistat entre Escòcia i Catalunya i hi ha predominat ‘una atmosfera de cordialitat’. Han parlat de la situació política de Catalunya i han coincidit a dir que el futur de Catalunya exigeix solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català.

Tots dos han dit també que, en ple segle XXI, ‘els conflictes vinculats amb l’autodeterminació s’han de resoldre per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent’.

La primera ministra d’Escòcia i el president català han assenyalat el referèndum d’independència escocès del 2014 com el millor exemple d’aquests processos.

La reunió de Torra i Sturgeon és la primera entre el govern català i l’escocès d’ençà que, el 2008, el primer ministre d’aleshores, Alex Salmond, va anar a Barcelona per entrevistar-se amb Josep-Lluís Carod-Rovira, llavors vice-president.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]