La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s’han reunit aquest horabaixa a la residència oficial de Sturgeon, a Edimburg. Segons fonts del govern català, la reunió era pensada per a enfortir els vincles d’amistat entre Escòcia i Catalunya i hi ha predominat ‘una atmosfera de cordialitat’. Han parlat de la situació política de Catalunya i han coincidit a dir que el futur de Catalunya exigeix solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català.

Tots dos han dit també que, en ple segle XXI, ‘els conflictes vinculats amb l’autodeterminació s’han de resoldre per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent’.

La primera ministra d’Escòcia i el president català han assenyalat el referèndum d’independència escocès del 2014 com el millor exemple d’aquests processos.

La reunió de Torra i Sturgeon és la primera entre el govern català i l’escocès d’ençà que, el 2008, el primer ministre d’aleshores, Alex Salmond, va anar a Barcelona per entrevistar-se amb Josep-Lluís Carod-Rovira, llavors vice-president.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb