El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dirà el 3 de març si l’estat espanyol va fer bé o no l’euroordre automàtica contra el raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc.

En la sentència, el tribunal amb seu a Luxemburg dirà si es pot aplicar de manera retroactiva el codi penal a l’hora d’activar per la via ràpida una euroordre. En concret, determinarà si es pot agafar com a referència la llei penal ‘en el moment en què es va dictar l’ordre de detenció europea’.

Malgrat que la seva opinió no és vinculant, l’advocat general del TJUE va fer públiques les seves conclusions el novembre, en les quals donava a la raó a Valtònyc en considerar que l’estat espanyol no podia reclamar l’extradició del raper amb un codi penal posterior als fets.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb