‘A poc a poc desapareixia en una mena de foscor’. Així parla Malena Ernman de la seva filla, Greta Thunberg, que abans d’esdevenir un símbol de la lluita contra la crisi climàtica va passar per una infantesa molt dura marcada per l’assetjament escolar i l’autisme. ‘Va deixar de tocar el piano. Va deixar de riure. Va deixar de parlar i va deixar de menjar’, escriu.

El dominical britànic The Observer avança avui part del llibre Our House is on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis, en què Ernman, en un relat personal i emotiu, explica com Thunberg, a onze anys, va ser diagnosticada amb autisme i com l’assetjament escolar li va causar un desordre alimentari.

Arran de l’assetjament, Thunberg es va negar a parlar i només menjava una mica d’arròs, alvocat i nyoquis. En dos mesos va perdre més de deu quilos i va estar a punt de ser ingressada en un hospital. En aquell moment fou quan els pares es van adonar de l’infern que passava dia rere dia a l’escola.

Segons que explica Ernman, després d’haver recuperat una mica de pes, va ser tractada per psiquiatres i li van diagnosticar autisme d’alt funcionament.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb