test d'antígens
Fotografia: Salvatore Di Nolfi.

El mes de maig, el govern espanyol va anunciar que permetria la venda d’antígens a les farmàcies perquè fos més senzill de fer-se aquesta prova. Feia molts mesos que les conselleries de Salut i les farmàcies ho demanaven, perquè ho consideren bàsic per a controlar un virtual creixement de la pandèmia. Però el govern espanyol ha tardat dos mesos més a fer efectiva la mesura. Finalment, les proves d’antígens es començaran a vendre aquesta setmana. Com funcionen? Quina mena de proves es podran comprar? Quant costen? Per a què serveixen? Us en donem tota la informació a continuació.

Els nous símptomes de la covid-19 ocasionats per la variant delta

Les proves d’antígens es poden comprar a les farmàcies? Quant costen?

A partir de dimecres, 19 de juliol, a les farmàcies de Catalunya, el País Valencià i les Illes s’hi podran comprar proves d’antígens. Després de molts mesos de demanar-ho, el Ministeri de Sanitat espanyol ha aprovat un decret que en permet la venda al públic a les farmàcies sense recepta. Ho han justificat adduint la necessitat d’augmentar la capacitat diagnòstica ara que hi ha hagut un repunt. Els preus d’aquestes proves a les farmàcies de l’estat espanyol oscil·laran entre vuit euros i deu per unitat, aproximadament. A les farmàcies el preu és lliure, de manera que pot variar segons la demanda.

Això contrasta amb alguns països, com ara Àustria i Alemanya, on la població té accés a un cert nombre determinat de proves cada setmana, de franc. A més, una vegada gastades les gratuïtes, poden comprar-ne més molt bé de preu, per menys de cinc euros. Cal tenir en compte que en certs moments de la pandèmia aquests països van basar tota la política de reobertura en aquestes proves. Per exemple, a Alemanya calia presentar una prova amb un resultat negatiu per entrar en un restaurant.

A Andorra i a Catalunya Nord també fa mesos que se n’hi poden comprar, de proves d’antígens, a les farmàcies. A tot l’estat francès es poden fer proves d’antígens a les farmàcies amb mostres nasofaríngies des de mitjan octubre –i d’automostra nasal de l’abril ençà– i la Seguretat Social n’assumeix el 100% del cost. A Andorra se’n va autoritzar la venda en previsió de l’augment de contagis de l’hivern i se’n poden trobar a la farmàcia. Costen uns vint euros, segons el model, perquè no són cofinançades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

Com demanar hora per vaccinar-se? 

També es poden fer a laboratoris privats?

Fa mesos que és possible de fer-se una prova d’antígens en un laboratori privat per un preu entre trenta euros i quaranta.

Què són les proves d’antígens i què les diferencia de les PCR?

Les proves d’antígens són proves molt ràpides –d’uns quinze minuts– que donen el resultat al cap de deu o quinze minuts. A partir d’una mostra nasofaríngia detecten proteïnes del coronavirus (antígens) en secrecions respiratòries, fet que indica una infecció activa. S’assemblen a una prova d’embaràs i no cal fer-ne l’anàlisi en un laboratori, tot i que cal que l’extracció de la mostra la faci personal qualificat.

En canvi, una prova PCR detecta si hi ha material genètic del coronavirus en una mostra nasofaríngia o nasal, fet que indica una infecció activa. Cal analitzar-lo en un laboratori, i això en retarda el resultat. De mitjana, amb les PCR cal esperar entre vint-i-quatre hores i quaranta-vuit per a saber si el pacient té infecció.

Tant les proves d’antígens com les PCR indiquen si hi ha una infecció en el moment just de prendre la mostra, però sempre hi ha la possibilitat que hom es contagiï entre el moment de fer-se la prova i la comunicació del resultat. A causa d’això, s’han de mantenir les mesures sanitàries de protecció.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Quines menes de proves de antígens hi ha?

De proves d’antígens, al mercat, n’hi ha de moltes menes, però és important de comprar-ne d’homologades per organismes oficials. L’únic lloc on ho tenim garantit és a les farmàcies. Amb una prova homologada tenim la garantia que es detectaran totes les variants del virus i que la sensibilitat (capacitat de detectar la presència de la malaltia) i l’especificitat (capacitat de detectar l’absència de la malaltia) seran correctes. A les farmàcies se’n venen de menes diferents, per bé que aquest aspecte es concretarà en el decret que es publicarà demà. De moment, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya preveu de vendre aquestes quatre marques: Abbot, Roche, Bosom i Biohit. 

I de proves salivals, que se’n poden comprar?

A l’estat espanyol no s’han homologat les proves salivals, però així i tot se’n poden comprar en segons quines farmàcies. Són més senzilles de fer-se un mateix, perquè no fan tanta angúnia com ficar-se el bastonet dins el nas. Cal seguir correctament les instruccions: per exemple, no ens podem rentar les dents abans ni podem haver ingerit res quinze minuts abans de fer la prova.

El passaport covid entra en vigor a tota la Unió Europea: com es pot descarregar?

Les proves són una fotografia del moment i prou

És possible que molta gent es faci una prova d’antígens abans de reunir-se amb amics, d’anar a visitar un familiar o de fer un viatge, però la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya remarquen que fer-se’n abans d’anar-hi i no tornar-ne a fer cap més és insuficient, perquè el resultat de la prova és tan sols una fotografia del moment, que pot variar de seguida, i més tenint en compte les característiques de la variant delta, amb una capacitat de reproducció altíssima, que fa que una prova pugui sortir negativa al matí i positiva havent dinat.

Es recomana de fer-se una prova un màxim de dotze hores abans

Per això es recomana de fer-se la prova un màxim de dotze hores abans d’anar on vulguem anar. Si es fa una hora o mitja hora abans, encara millor, perquè el resultat serà més delimitat. Però si allò que vulguem fer dura més d’un dia, com ara un viatge amb amics, cal repetir la prova cada dia, o a tot estirar dia sí dia no. Caldria comprar, per tant, un conjunt de proves per anar-les repetint i fer-ne un control continuat.

He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?

Si la prova surt negativa, cal mantenir l’aïllament?

“Que et surti negatiu un test d’antígens no vol dir que no tinguis el coronavirus, sinó que no tens una càrrega viral alta. Si s’està aïllat pel fet de ser contacte estret d’una persona que ha fet positiu en la prova, s’ha de mantenir la quarantena.” Això ho va dir aquest cap de setmana Núria Bosch, vice-presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al programa el Suplement de Catalunya Ràdio.

Per què és tan important d’aïllar-se?

Es fa un seguiment dels resultats?

Les proves d’antígens es podran comprar sense recepta a la farmàcia i, per tant, cadascú es farà responsable del resultat i no se’n farà pas cap seguiment. Tanmateix, s’apel·la a la responsabilitat individual. Si surt positiva, cal posar-se en contacte amb els serveis sanitaris i aïllar-se.

Proves gratuïtes a treballadors del lleure i infants

També hi ha campanyes d’automostres, supervisades per les farmàcies, que es poden anar organitzant per a col·lectius concrets, com les que es fan als monitors, treballadors de lleure i infants que participen en casals i colònies i en unes dues mil farmàcies. En aquests casos els farmacèutics sí que supervisen que la mostra es prengui adequadament i els resultats es registren de manera oficial. A més, en aquests casos les proves són gratuïtes.

Us oferim una llista de farmàcies que hi participen:

Com cal fer-se la prova d’antígens?

Hom pot prendre’s la mostra a si mateix, on vulgui, sense supervisió de cap farmacèutic. Tanmateix, cal tenir cura, perquè si no se segueix adequadament el procediment recomanat, el resultat pot ser un fals negatiu. Cal, doncs, seguir fil per randa les instruccions que acompanyen la prova. Per a fer-ho correctament, la punta del bastonet s’ha d’introduir, pel cap baix, a 2,5 cm de profunditat de la fossa nasal. També cal fregar bé les parets del nas cinc segons cap a la dreta i cap a l’esquerra, en tots dos narius. Cal girar el bastonet tres vegades o quatre. Si ho fem més poca estona o a més poca profunditat, el resultat de la prova es pot alterar.

Quina fiabilitat tenen les proves d’antígens?

Els estudis clínics amb proves d’antígens mostren entre un 29% i un 93,9% de sensibilitat –capacitat de detectar la malaltia en subjectes malalts– i entre el 80,2% i el 100% d’especificitat –capacitat de detectar l’absència de la malaltia en subjectes sans–, en comparació amb el resultat de proves PCR. De totes maneres, la sensibilitat de les proves d’antígens augmenta molt quan es fan els cinc primers dies de la infecció i en gent amb una càrrega viral alta, més propensa a manifestar símptomes de la covid.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Les farmacèutiques han millorat molt el grau de fiabilitat de les proves d’antígens. Tot i que al mercat n’hi ha diverses marques, la Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut recomanen als governs que tinguin una sensibilitat de més del 80% i una especificitat de més del 97%, per a evitar al màxim els falsos positius i negatius. A banda, consideren important que les proves tinguin la marca de la CE i que, abans d’introduir-les en la pràctica clínica, s’hagin validat.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.