La Guàrdia Revolucionària, el cos d’elit de l’exèrcit iranià, ha abatut un dron nord-americà a la província d’Hormozgan, molt a prop de l’estret d’Ormuz. Segons l’agència IRNA, el dron era un RQ-4 Global Hawk i feia tasques de reconeixement i espionatge. L’exèrcit nord-americà ha confirmat que l’aparell ha estat abatut, però ha assegurat que volava en espai aeri internacional i no pas iranià.

Les relacions entre Teheran i Washington són extremadament tenses d’ençà que el president Donald Trump va decidir retirar-se de l’acord nuclear signat pel seu antecessor, Barack Obama. A més, ha reforçat les sancions internacionals que escanyen l’economia iraniana.

La setmana passada la Casa Blanca va acusar el règim iranià de ser darrere dels atacs contra dos petroliers al Golf d’Oman, prop de l’estret d’Ormuz, la principal ruta internacional de l’anomenat or negre. Teheran ha negat qualsevol implicació amb els atacs. El Pentàgon, per tal de demostrar-ho, va publicar imatges molt poc definides i en blanc i negre sobre els atacs. La UE, tanmateix, s’ha negat a assenyalar Teheran com a responsable.

 

 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb