Temps de Pèsols

Quan arriba la primavera, el pèsol es converteix en el protagonista de la gastronomia del Maresme. Aquest llegum, que pertany a la varietat de la floreta o garrofal, és catalogat com a producte singular de la comarca. Les jornades gastronòmiques Temps de Pèsols, que comencen aquesta setmana, s’organitzen amb la finalitat de difondre les propietats de la ‘perla verda del Maresme’, que es caracteritza per la seva dolçor i per ser més suau i petita que la resta. Fins a final d’abril, els municipis de la zona oferiran degustacions populars, rutes de tapes i menús basats en aquest producte.

Mataró inaugura avui aquesta cita amb les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró, una recepta molt arrelada al poble que consisteix en sèpia acompanyada de pèsols i patates. Deu establiments de la ciutat oferiran aquest plat únic. A partir del cap de setmana, Caldes d’Estrac s’afegeix a les jornades amb la ruta gastronòmica de la tapa del pèsol. Hi participen set bars i restaurants amb tapes i racions on el pèsol es marida amb altres ingredients. Tot seguit, del 17 al 19 de març, Sant Andreu de Llavaneres acollirà la 21a Festa del Pèsol Garrofal. Durant tot el cap de setmana hi haurà activitats per tots els públics com ara tallers de cuina, botigues al carrer, fira del pèsol, jocs tradicionals per a infants o pesolada popular. 

Ingredient imprescindible a les cuines del Maresme

Paral·lelament a aquests actes, restaurants de Caldes d’Estrac, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Argentona, Canet de Mar, el Masnou, Sant Pol de Mar, Calella i Vilassar de Mar, entre més, ofereixen menús protagonitzats per les varietats del pèsol autòcton de la comarca. Hi participen establiments de tota mena i d’estils ben diversos, des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.

Per això, s’hi poden trobar tant els plats més tradicionals –com els pèsols ofegats, a la catalana, saltats amb pernil o botifarra de perol, mandonguilles amb sèpia i pèsols, guisats acompanyant peixos o marisc– com els més atrevits, com ara una pizza de pèsols amb botifarra blanca i negra, hummus de pèsols amb germinat de raves i torrades d’olives negres, gelat de pèsol i  bombonets de pèsol.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb