Temporada Alta: directors europeus, dramatúrgia contemporània i Sol Picó

  • Us oferim una guia del festival

VilaWeb
Redacció
12.10.2017 - 22:00
Actualització: 12.10.2017 - 23:58

Una programació internacional potent, les estrenes d’alguns dels espectacles que marcaran la temporada teatral del país i també dansa, música i circ: aquests són els puntals de la programació del festival Temporada Alta, que acaba de començar a Girona. Al festival, que durarà fins al 10 de desembre, hi haurà un total de noranta-set espectacles en nou setmanes. Entre les propostes més destacades hi ha Golem, de la companyia britànica 1927, i la darrera proposta d’Oskaras Korsunovas, que actualitza Gògol.

Com cada any, el festival se centra en la creació contemporània. Enguany presenta obres de joves directors, com ara El color de la llum de Ferran Joanmiquel, Blasted d’Alícia Gorina i Medusa, l’obra de la Virgueria, guanyadora del Premi Quim Masó. També s’hi poden trobar les darreres propostes de Ramon Madaula, Pere Arquillué, Pau Miró i Lluís Homar. L’apartat de dansa se centra en Sol Picó, que arriba a Girona amb Dancing with frogs, un espectacle que explora la masculinitat del segle XXI. Finalment, en música hi ha des dels Sopa de Cabra fins a la cantant de Mali Oumou Sangaré passant per Jorge Drexler i els Amics de les Arts.

Heus ací els espectacles més destacats:

  • Dramatúrgia i creació catalana

El color de la llum. Direcció: Ferran Joanmiquel. A partir dels testimonis i les imatges de cinc fotoperiodistes, Ferran Joanmiquel reflexiona sobre els límits ètics de la professió. El color de la llum és el primer projecte d’un cicle de teatre documental de la sala la Planeta que es fa a partir de la transcripció d’entrevistes d’actualitat. De l’11 al 15 d’octubre a la sala la Planeta.

Medusa. Companyia: la Virgueria. Dels camps d’extermini nazi fins a Hiroshima passant per les dictadures dels anys cinquanta a l’Amèrica del Sud. Medusa fa un recorregut pels horrors del segle XX a partir de la vida del cineasta, fotògraf i pintor Karl Gustav Friedrich Prohaska. Una experiència sensorial aterridora guanyadora del premi Quim Masó 2016. Dia 1 de desembre al Canal.

Adossats. Direcció: Jordi Casanovas. Una família celebra el sant de tres generacions de Jordis. Però ho faran envoltats de roses plenes d’espines, de dracs que treuen foc i de cavallers que potser no són tan valents… L’obra escrita per Ramon Madaula vol donar resposta a aquesta pregunta: què ens uneix realment als nostres parents? Dies 1 i 2 de desembre al Teatre Municipal de Girona.

Blasted (Rebentats). Direcció: Alícia Gorina. Una dona es retroba amb el seu amant en una habitació d’hotel. La jove suporta els abusos d’aquest home, misogin i racista, que li dobla l’edat, fins que el pes de la violència rebenta la intimitat de la cambra. L’obra, escrita per Sarah Kane és una de les fites teatrals del segle XX i va marcar la societat britànica dels anys noranta per la duresa. Dies 7 i 8 de desembre al Teatre de Salt.

Cyrano. Direcció: Pau Miró. Després de ficar-se en la pell de tots els personatges de Terra baixa, Lluís Homar torna al festival per posar-se el nas d’un dels soldats poetes més famosos de la història del teatre: Cyrano de Bergerac. L’obra és una adaptació del clàssic d’Edmond Rostand reescrita i dirigida per Pau Miró amb una banda sonora d’excepció: les cançons de Sílvia Pérez Cruz. Del 8 al 10 de desembre al Teatre Municipal de Girona.

  • Programació internacional

Golem. Companyia: 1927. Des que va néixer, el 2005, la companyia anglesa 1927 ha fascinat el món amb un imaginari teatral extraordinari. Ara agafa el vell mite jueu de l’home de fang per recrear l’estètica de les avantguardes d’entreguerres, en un muntatge que ha fascinat arreu, des de Salzburg fins a Londres. 3 i 4 de novembre al Canal.

Pamiselis (Diari d’un boig). Direcció: Oskaras Korsunovas. El director lituà ha trobat en l’obra de Nicolai Gogol el pervers mecanisme per a explicar com un home corrent es pot convertir en un dictador. Korsunovas, capaç d’il·luminar les parts més fosques de l’ànima, converteix aquest monòleg en un tractat inquietant sobre el feixisme. Dies 8 i 9 de desembre a la sala la Planeta.

  • Música i dansa

Oumou Sangaré. És la veu femenina més commovedora de la música africana actual. En el curs de la seva carrera ha utilitzat la música per denunciar la situació de les dones del seu país, oposar-se a la poligàmia, al matrimoni infantil… Sangaré arriba a Girona per presentar el seu darrer disc, Mogoya, arrelat a la tradició i al wassoulou, però obert a noves influències. Dia 14 d’octubre a la Mirona.

La nit dels Sopa. Amb Sopa de Cabra, M-Clan i Adrià Puntí. Sopa de Cabra diu adéu a tres anys de ronda, amb un concert ple d’amics que volen que s’acabi convertint en una cita anual. Per a aquesta primera ocasió s’han cercat les arrels més ‘rockeres’ del grup amb els companys M-Clan i la complicitat del músic, amic i veí Adrià Puntí. 9 de desembre al Pavelló d’Esports de Fontajau.

Dancing with frogs. Direcció: Sol Picó. Després d’investigar sobre la condició femenina, Sol Picó ara es fixa en el món masculí en un moment en què el ‘mascle’ potser ha entrat en una crisi d’identitat. Set intèrprets –ballarins, cantants, músics i actors– es fiquen en la pell de tots els homes possibles del segle XXI. Dia 13 d’octubre al Canal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any