El Tribunal d’Estrasburg refusa el recurs contra la suspensió del ple del parlament posterior a l’1-O

  • Diu que la demanda dels diputats independentistes ha de ser refusada perquè és ‘manifestament infundada’

VilaWeb
Redacció
28.05.2019 - 10:30
Actualització: 28.05.2019 - 11:45

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha refusat el recurs dels diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP de l’anterior legislatura contra la decisió del Tribunal Constitucional espanyol de prohibir el ple del 9 d’octubre de 2017, en què Carles Puigdemont havia de valorar els resultats del referèndum del Primer d’Octubre, tal com marcava la llei del referèndum. Finalment, Puigdemont va comparèixer l’endemà en un ple ordinari ‘per a informar sobre la situació política actual’, on va declarar la independència i en va suspendre els efectes un minut després.

Els diputats independentistes argumentaven al TEDH que la decisió del Constitucional espanyol violava el seu dret de llibertat d’expressió i de reunió, en la mesura que els impedia d’expressar la voluntat dels electors que havien participat en el referèndum i que no hi havia cap fonament jurídic clar i precís perquè el TC pogués impedir al parlament de reunir-se. A més, deia que ni ells ni el parlament no havien tingut accés a un tribunal per a defensar els seus interessos. És per això que denunciaven la violació de quatre articles de la Convenció Europea dels Drets Humans: la llibertat d’expressió, d’associació i d’assemblea (articles 10 i 11), el dret a les eleccions lliures (article 3 de Protocol número u) i l’article 6 de la Convenció Europea dels Drets Humans sobre el dret a un judici just.

El TEDH reconeix que la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional va ser una ingerència a la llibertat de reunió dels diputats, però considera que era ‘necessària en una societat democràtica’, car era la manera de ‘mantenir la seguretat pública, la defensa de l’ordre i la protecció dels drets i llibertats aliens’.

A la resolució, el TEDH considera que no és cert que els diputats independentistes no tinguessin accés a un tribunal per a defensar els seus interessos i que la demanda ha de ser refusada pel fet de ser ‘manifestament infundada’. Assenyala, a més, que el Parlament de Catalunya va presentar, mitjançant els seus serveis jurídics, recursos d’empara.

El tribunal que signa la sentència és presidit pel jutge Vincent A. De Gaetano, acompanyat per Georgios A. Serghides, Paulo Pinto de Albuquerque, Helen Keller, Alena Poláčková, Gilberto Felici i María Elósegui. Aquesta darrera és la representant de l’estat espanyol al TEDH i és coneguda per preses de posició homòfobes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any