El TC no admet a tràmit el recurs dels directius d’un club cannàbic de Barcelona, que poden entrar a presó aviat

  • L'Audiència els va condemnar a cinc anys de presó i ara estan pendents de l'indult i d'un recurs al TEDH d'Estrasburg

VilaWeb
ACN
05.10.2020 - 18:29

El Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs presentat contra la condemna de cinc anys de presó a la junta directiva de l’associació cannàbica Airam (Associació Independent Recreativa d’Autoconsum i Medicinal), de Barcelona, per un cultiu per a les persones sòcies. Albert Tió, un dels tres activistes membres de la junta condemnats i president de la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (Fedcac), considera esgotada la via judicial a escala espanyola i ha anunciat que seguiran lluitant a Europa, interposant un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, de la mà de l’advocat Héctor Brotons.

En un comunicat, han anunciat que han activat d’ençà d’avui una recollida de fons a través de la plataforma de micromecenatge GoFundMe, per fer front a les despeses judicials, ja que la pressió econòmica, fruit de les multes ‘desorbitades’ que acompanyen les condemnes, és tal, que ja no disposen de recursos materials per a seguir defensant la seva innocència fins a les últimes conseqüències.

Arribats a aquest punt, l’únic que podria evitar el seu ingrés a la presó, seria una resposta positiva a la seva petició d’indult, presentada el mes de febrer d’enguany. La petició d’indult segueix recollint suports a través de la plataforma Change.org, amb catorze mil signatures recollides ara com ara. També se segueixen recollint suports de grups parlamentaris i diputats, com els rebuts fins ara del PSPV, Compromís, En Comú Podem, ERC, IU-Navarra, EH Bildu i Més País.

A l’espera de la resolució de l’indult, l’Audiència de Barcelona segurament els citarà aviat per comunicar-los una data d’ingrés a presó, cosa a la qual el seu equip jurídic respondrà sol·licitant una suspensió temporal, motivada en la presentació del recurs al Tribunal d’Estrasburg.

La idea és arribar fins al final, ja que els condemnats no es consideren delinqüents. La seva associació va ser una de les primeres i més reeixides de Barcelona, ‘cosa que els va portar a sobre exposar-se i a ser presos com a caps de turc’, en ser els impulsors des de la federació i al costat de l’altra federació catalana (Catfac), de tot el procés legislatiu regulador de la seva activitat, que va culminar el 2017, amb l’aprovació de la llei catalana, amb el suport majoritari dels grups parlamentaris.

Els condemnats consideren injusta la seva situació i esperen que aquesta pugui servir de revulsiu per impulsar el debat i agilitzar els canvis legislatius necessaris per a una regulació integral del cànnabis, que ‘retorni la seva dignitat a les pacients que pateixen malalties, els símptomes de les quals poden ser tractats amb cànnabis’. Al mateix temps, volen que la legislació aporti solucions a la crisi sanitària, econòmica i social, amb recaptació d’impostos, creació de llocs de treball i generació d’activitat econòmica directa i indirecta. ‘Estan en joc també les llibertats i drets civils individuals, així com la llibertat col·lectiva d’organitzar-se per defensar-los’, asseguren.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any