Syaka Kamikariya, la japonesa que ha après català jugant a l’Scrabble

  • L'Scrabble li ha canviat la vida, ara cada dia dedica unes hores aquest joc. El que més li agrada és ensenyar a jugar a immigrants com ella

VilaWeb
Redacció
26.08.2016 - 10:00
Actualització: 26.08.2016 - 17:51

Sayaka Kamikariya és una japonesa apassionada per l’Scrabble en català. Confessa que li ha canviat la vida. Gràcies a aquest joc ha après el català i ha aconseguit d’integrar-se encara més a Catalunya. No hi ha dia que no hi dediqui unes quantes hores, perquè Kamikariya s’ha convertit en la presidenta de la Federació Internacional d’Scrabble en Català, la FISC.

Ara és immersa en l’organització del primer Festival Internacional de Scrabble en Català, que es fa aquest cap de setmana a França, a Lilla. Al mateix lloc on l’organisme Mindsports Internacional ha preparat aquest any el campionat mundial.

—Com vau començar a jugar a l’Scrabble?
—Quan vaig arribar a Catalunya vaig entendre que necessitava parlar en català per a integrar-me. A mi m’agrada que quan algú ve al Japó faci l’esforç d’aprendre el nostre idioma i no es conformi amb l’anglès. Per això vaig decidir d’apuntar-me a classes de català i allà el meu professor ens va recomanar de jugar al Scrabble.

—Després vau començar a concursar…
—El nostre professor ens va animar a presentar-nos en un concurs d’Scrabble, que organitzava el Consorci de Normalització Lingüística de l’Hospitalet. Allà vaig guanyar un premi per haver fet la millor jugada utilitzant la lletra h. De regal vaig aconseguir un joc d’Scrabble i el seu diccionari. A partir de llavors m’hi vaig enganxar encara més. No sóc cap crac, però el fet de guanyar de vegades m’ha animat a continuar jugant-hi.

—Per tant podríem dir que aquest joc us ha ajudat a aprendre el català?
—Ja en sabia una mica, però és veritat que gràcies al joc he millorat moltíssim en el vocabulari. Per jugar és bàsic saber escriure una paraula correctament i això m’hi ha ajudat molt. En el seu moment em costava molt desxifrar les vocals neutres. No sabia mai si l’havia d’escriure amb e o a. El fet d’haver d’aprendre a escriure aquestes paraules per poder jugar em va ajudar a millorar amb la llengua d’una manera més fàcil i divertida.

—Què us hi va enganxar?
—Suposo que com amb qualsevol joc quan guanyes et sents bé i això en definitiva t’hi enganxa. Després d’estudiar, quan comences a aconseguir bons resultats t’animes i vols jugar un partida més i guanyar. Però en definitiva l’Scrabble s’ha convertit en una manera de conèixer gent i integrar-me en la cultura catalana. A través de la fundació vaig a jugar a moltes festes majors o tallers pertot Catalunya.

—L’Scrabble és una bona eina per a aprendre català?
—Allò que més m’agrada és ensenyar a jugar a l’Scrabble a gent immigrant com jo. Quan juguem sorgeix un moment màgic. Tots parlem en català, és una manera d’unir gent molt diversa.

—Quantes hores dediqueu a l’Scrabble?
—A jugar-hi no ho sé, però cada dia dedico una estona a fer tallers o organitzar-ne perquè la gent aprengui el joc. Però jugar cada dia és més complicat perquè necessito algú que vulgui competir amb mi. Sí que és veritat que sempre que tinc una estona morta, jugo per internet en una aplicació que es diu Catamots i que m’ajuda molt a practicar-lo.

—Assegureu que us expresseu millor en castellà. Com és que llavors hi jugueu en català?
—M’agrada més jugar-hi en català perquè és més complicat. M’agrada cercar paraules amb la ela geminada. És una lletra única, que no existeix en cap idioma més. Però també hi jugo en castellà i una mica en anglès. En realitat competir en idiomes diferents és molt complicat. En el meu cas com que vaig començar en català em sento més còmode fent servir aquesta llengua malgrat que a la meva vida quotidiana parlo molt més bé en castellà. M’agrada molt més escriure en català que en castellà, encara que no sé explicar per què.

—Per als qui no en sabem gaire ens podríeu donar un consell per a millorar?
—Practicar, estudiar i llegir molt. És important saber paraules de dues o tres lletres. És bàsic aprendre paraules molt curtes, perquè hi ha més possibilitats de poder-les escriure. Per una altra banda, l’Scrabble en català té vuit lletres que valen molt, com són ara la ce trencada o la ela geminada. Per tant, estudiar aquestes paraules pot ajudar molt perquè pot servir per a capgirar la partida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any