Per què canvia tant el suport a la independència en dues enquestes del CEO tan seguides?

  • El sondatge publicat avui té una mostra que retorna als paràmetres habituals sobre llengua i identitat, a diferència de la de la setmana passada

Redacció
21.11.2019 - 13:51
Actualització: 21.11.2019 - 16:36
VilaWeb

La setmana passada, el CEO va publicar l’enquesta ‘Cosmopolitisme i localisme a Catalunya‘, feta abans de la publicació de la sentència contra el procés i que mostrava un descens important dels partidaris de l’estat independent. Avui, una altra enquesta, ‘Percepció sobre el debat territorial a Espanya‘, mostra un nou rècord de l’independentisme, amb un 49,3% de suport, davant un 41% en contra.

Una mostra diferent

Just després del primer sondatge, l’analista de dades Joe Brew va publicar un article que mostrava canvis en la llengua, la ideologia i la identitat que s’explicaven per la mostra i no per canvis en la població. En aquest nou sondatge, els valors retornen als habituals en els baròmetres del CEO.

Un dels valors que ressaltava més era l’eix equerra-dreta. En la mostra de l’enquesta ‘Cosmopolitisme i localisme a Catalunya‘, que situava l’independentisme en el 41%, hi havia un gir cap al centre de la mitjana dels enquestats, tot i que els catalans que se situen a l’esquerra són més partidaris de l’estat independent.

Mitjana dels catalans en l’eix esquerra-dreta segons el CEO. Gràfic de Joe Brew.

La mitjana era d’un 4,13%, per sobre dels valors habituals que se situen entre el 3,7% i el 4,0%. En aquest cas, el valor retorna al 3,75% de mitjana, similar a altres vegades, encara que les dues enquestes es van fer en dates similars. La primera, entre el 16 de setembre i el 9 d’octubre; i la d’avui, entre el 9 de setembre i el 17 d’octubre.

També hi ha diferències clares en la identitat, que també es relaciona amb el vot independentista. El sondatge de la setmana passada indicava que un 40% de la població se sentia només catalana o més catalana que espanyola, i en el d’avui el resultat és més similar als sondatges anteriors (mitjana de 43,64%), amb poc més del 45% dels enquestats que se senten només catalans o més catalans que espanyols.

Més marge d’error

Cal afegir una altra dada. En el sondatge publicat avui, la mostra és de 800 casos, només (perquè la mostra gran, de 3.600, és repartida a tot l’estat), mentre que en l’anterior era de 1.500. Això fa que en l’enquesta d’avui el marge d’error sigui del 3,46%, mentre que en la de la setmana passada era del 2,53%. Això significa que si un resultat de l’enquesta és del 45%, el valor real es pot situar entre el 41,5% i el 48,5%, en l’enquesta d’avui. Tot i això, és més important que la mostra sigui com més semblant a la realitat millor, tal com mostren els canvis que es veuen en identitat, llengua i ideologia, que no pas la grandària.

Una pregunta diferent

Cal destacar que, en aquest cas, la pregunta sobre la independència és diferent. En el sondatge d’avui, la pregunta era: ‘Personalment, estaríeu a favor o en contra que Catalunya fos independent?’, amb un 49,3% a favor de la independència i un 41,2% en contra. La pregunta habitual del CEO és: ‘I, més concretament, voleu que Catalunya sigui un estat independent?’.

Encara que semblin matisos i prou, la pregunta pot afectar el resultat. Per exemple, en el cas d’Escòcia, la comissió electoral va fer canviar la preguntar de ‘Esteu d’acord que Escòcia hauria de ser un país independent?’ per ‘Escòcia hauria de ser un país independent?’ perquè la primera tenia un biaix a favor de l’opció del .

Un exemple recent ha estat arran del sondatge d’opinió ICPS de 2019, en què només un 43,6% volia un estat independent, però en canvi, en una votació augmentaven fins a un 46% els qui votarien que sí. Són 2,4 punts, que serien unes 140.000 persones més que votarien que sí, més enllà de què volien o si se sentien independentistes.

En l’altre extrem, hi ha un 48,2% que vol continuar formant part d’Espanya. Ens trobem que un referèndum en què les alternatives són la independència o la situació actual, només un 31,5% de la població votaria que no (-16,7%), una part s’abstindria (15,4%) i una altra part no ho sap o votaria en blanc o nul (7,1%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any