L’independentisme afronta dividit el suplicatori contra Borràs

  • ERC i la CUP no revelen encara si faran pinya amb la portaveu de JxCat contra el Suprem o si s'abstindran a la votació, que es preveu que serà al juliol

VilaWeb
Roger Graells Font
10.06.2020 - 21:50
Actualització: 10.06.2020 - 23:37

El suplicatori contra Laurà Borràs continua cremant etapes al congrés espanyol i l’acosta a un judici al Tribunal Suprem espanyol. Avui la portaveu de JxCat presenta les seves al·legacions davant la comissió de l’estatut del diputat del congrés, que tramitarà la concessió del suplicatori perquè perdi la immunitat parlamentària i el Suprem la pugui asseure al banc dels acusats. La intervenció de Borràs serà a porta tancada, tot i que ella va demanar que fos oberta.

Avui encara no hi haurà cap votació, però el suplicatori contra Borràs va pel camí de convertir-se en un nou xoc entre els partits independentistes, especialment entre JxCat i ERC. La formació de Borràs votarà no perquè, a més de defensar-ne la innocència, argumenta que tot plegat és una persecució política i no tindrà un judici just al Suprem. Els republicans no han revelat què votaran, ni tampoc la CUP, però ambdós partits han advertit que l’independentisme ha de ser contundent contra la corrupció. El debat se centra a decidir si l’independentisme fa pinya amb Borràs contra el Suprem o si els dubtes que tenen ERC i la CUP sobre el cas els fan decantar cap a l’abstenció, que a efectes pràctics no canviarà tampoc la votació del ple del congrés.

Després de l’exposició de les al·legacions de Borràs, la comissió haurà d’elaborar un dictamen i elevar-lo al ple del congrés, que podria votar el suplicatori al juliol. Faci què faci l’independentisme, és molt probable que els vots del PSOE i de la dreta aplanin el camí del Suprem per a jutjar Borràs, segurament la tardor vinent. El Suprem va obrir la causa contra Borràs el desembre passat a partir de la instrucció del jutjat 9 de Barcelona, a qui la defensa de Borràs –que exerceix l’advocat Gonzalo Boye– ha acusat de fer una investigació prospectiva amb motivacions polítiques i farcida d’irregularitats.

JxCat pressiona ERC i la CUP perquè votin no

ERC va proposar a JxCat i la CUP que l’independentisme votés conjuntament en el suplicatori, però la secretària general adjunta, Marta Vilalta, no va concretar quin vot haurien de fer els tres partits independentistes. JxCat ja ha avisat que votarà contra el suplicatori i va advertir ERC que si ho avalava hi hauria un ‘canvi de relacions’ entre ambdós partits, que ja fa mesos que són dolentes. La imminent convocatòria d’eleccions a Catalunya afegeix tensió a l’ambient entre els dos socis de govern. Dimecres passat, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que Borràs no tindria un judici just al Suprem, i el PDECat va donar suport a Borràs dilluns i va prendre posició contra el suplicatori.

Quant a la CUP, el diputat al parlament Carles Riera va explicar ahir en una conferència de premsa que parlen amb JxCat i ERC per a acordar una resposta unitària. ‘La CUP –diu– vol trobar solucions i garantir que es fa front a la repressió política, i que aquest cas no es converteixi en un judici polític contra Borràs però sobretot contra el conjunt de l’independentisme.’ Alhora va advertir que cal ‘mà ferma per lluitar contra la corrupció i la mala praxi als serveis públics’.

Riera afegí que la CUP ha fet una proposta –sense concretar-la– i que la pilota és a la teulada de JxCat i ERC. Ha afegit que no volen que la repressió contra l’independentisme serveixi per a ‘maquillar o ocultar la corrupció, ni que la corrupció serveixi per a tapar la persecució política’. Segons fonts dels partits consultades per l’agència EFE, JxCat vol un no de tots tres partits independentistes al suplicatori, mentre que ERC i la CUP volen atreure JxCat cap a l’abstenció.

El cas Borràs

Borràs és acusada d’haver facilitat, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’adjudicació presumptament irregular de divuit contractes menors a un suposat amic –Isaías Herrero, també investigat– per valor de gairebé 260.000 euros. El Suprem sosté que Borràs i Herrero van actuar d’acord per fraccionar de manera il·legal els contractes i falsificar els pressuposts presentats en cada expedient simulant la participació de terceres persones. És investigada per delictes de prevaricació, frau a l’administració, malversació i falsedat documental.

En el cas Borràs, aquests últims mesos s’han filtrat uns suposats correus electrònics que suposadament va enviar a Herrero per a indicar-li com fraccionar els contractes. A més, la Sindicatura de Comptes va publicar un informe en què sostenia que l’ILC havia fraccionat contractes durant l’etapa de Borràs, cosa que la institució va negar en les seves al·legacions, i que es va incomplir la llei de contractes. La portaveu de JxCat va dir que el report demostrava que no hi havia ‘cap delicte’ i que el seu advocat l’utilitzaria per a defensar-la al Suprem.

L’encarregat al Suprem de vehicular la petició de suplicatori va ser el president de la sala segona, Manuel Marchena, i el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, va traslladar-lo a la presidenta del congrés espanyol, Meritxell Batet. Aquesta petició va acompanyada dels arguments pels quals l’instructor de la causa, el magistrat Eduardo de Porres, considera que cal jutjar la portaveu de JxCat. De Porres ja va citar a declarar Borràs al Suprem el 14 de febrer. Es tractava d’una declaració voluntària en qualitat d’investigada, que la diputada va declinar de fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any