Nicola Sturgeon

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reclamat la convocatòria d’eleccions generals al Regne Unit després de l’anunci de la dimissió de la primera ministra i cap conservadora Theresa May. Afegint-se així a la crida del partit laborista, Sturgeon ha criticat que ‘un altre ‘tory’ es pugui instal·lar al 10 de Downing Street sense unes eleccions generals’. La sortida de May ‘no resoldrà l’embolic del Brexit’, i l’única opció és ‘retornar la qüestió als ciutadans’, ha dit, en referència a un nou referèndum sobre la relació amb la UE. A més, Sturgeon ha dit que la possibilitat que hi hagi un nou primer ministre britànic de la línia dura del partit conservador fa més important que mai reclamar també un referèndum sobre la independència d’Escòcia.

Sturgeon ha agraït a Theresa May la seva feina, tot i admetre les seves ‘profundes discrepàncies’, sobretot sobre el Brexit i la seva ‘manca de respecte’, ha dit, ‘pels interessos d’Escòcia’. ‘Tot i això, el lideratge és dur, especialment en els temps que corren, i es mereix que li agraïm el seu servei’, ha dit Sturgeon.

En una sèrie de piulades, la líder escocesa també ha carregat contra la possibilitat que l’ex-ministre d’Exteriors Boris Johnson sigui el relleu de May. ‘Quin hipòcrita’, ha piulat, en resposta a una piulada de Johnson agraint la tasca de May dins de Downing Street. ‘Que Boris Johnson com a primer ministre sigui una proposta seriosa és una prova més que el ‘tories’ han perdut el nord. Res, a banda del Brexit, ha destrossat més la reputació internacional del Regne Unit en els últims tres anys que el seu mandat ridícul com a ministre d’Exteriors’, ha assegurat.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.