Stop Mare Mortum demana al govern italià que obri el port de Lampedusa als migrants salvats

  • En una carta adreçada a la cònsol, l'ONG exigeix el compliment de la carta pels drets humans

VilaWeb
Redacció
16.08.2019 - 12:31
Actualització: 16.08.2019 - 12:37

Una delegació de l’ONG Stop Mare Mortum ha lliurat una carta a la vice-cònsol italiana a Barcelona per a exigir al govern italià l’obertura dels ports italians, sobretot de Lampedusa, per al desembarcament dels migrants salvats per l’Open Arms i l’Ocean Víkings. A la missiva, l’ONG exigeix que es compleixi la carta pels drets humans de l’ONU a tots els països de la Unió Europa, a qui també demana una política ‘conjunta’ vers la immigració i els refugiats per evitar que ‘es vagin passant la pilota’ els diferents estats, cada vegada que hi ha una ‘crisi’. Així ho ha manifestat Toni Piñeiro, membre d’Stop Mare Mortum, que ha recalcat que són ‘éssers humans viatjant al primer moment’. En aquest sentit, l’ONG demana ‘vies segures i legals’ perquè tothom pugui viatjar a Europa o qualsevol lloc ‘igual’ que ho poden fer els ciutadans europeus.

Abans d’entrar al consolat, Piñeiro també ha denunciat una ‘externalització’ de les fronteres de la UE cap al Marroc, Líbia, Tunísia o Turquia, on ha recordat que està ‘documentat’ que es vulneren ‘sistemàticament’ els drets humans de les persones. Ha posat d’exemple el maltractament i abandó posterior al mig del desert de Tunísia d’un grup de 36 migrants. Per a Piñeiro, ‘això no pot passar’ i recorda que els convenis internacionals obliguen a deixar desembarcar al ‘primer port segur’ els nàufrags rescatats al mar.

Una desena de membres de l’ONG s’han concentrat davant el consolat italià on han desplegat una pancarta amb el lema ‘vies legals i segures’. Els activistes han pujat a lliurar la carta en grups de tres en tres i han estat rebuts per la vice-cònsol.

Podeu llegir a continuació la carta:

«Carta al Consolat General d’Itàlia
Cònsol d’Itàlia a Barcelona Hble. Sra. Gaia Lucilla Danese

President del Consell de Ministres Giuseppe Conte

Vicepresidents del Consell de Ministres,Luigi Di Maio, Matteo Salvini

Ministre d’Interior Matteo Salvini

Petició al govern de la República italiana per a que concedeixi permís als vaixells Open Arms i Ocean Viking per desembarcar en un port segur.

A causa del decret de seguretat del Ministre de l’Interior italià Matteo Salvini que prohibeix l’entrada de vaixells humanitaris a les seves aigües sense autorització i sota amenaça de multa d’un milió d’euros, des de fa ja 16 dies 138 persones rescatades al Mediterrani naveguen a bord del vaixell Open Arms aturat, ara, davant l’illa de Lampedusa esperant permís per entrar a port. 356 persones més rescatades pel vaixell Ocean Viking de Metges Sense Fronteres i SOS Méditerrannée esperen també, en les mateixes circumstàncies extremes.

Si bé dimecres 14 d’agost, després de 13 dies a alta mar en aigües internacionals, un tribunal administratiu italià ha permès al Open Arms l’entrada en aigües italianes, minvant així l’alt risc que suposa navegar en alta mar tants dies seguits, la situació segueix essent crítica. No es permet desembarcar a cap port i conseqüentment l’estat de salut física i mental de les persones a bord es va agreujant a mesura que passen els dies.

Davant d’aquesta situació insostenible, volem expressar la nostra més forta preocupació i apel·lar a les obligacions de la república italiana, així com dels altres governs membres de la Unió Europea, de complir amb el dret internacional. Obrir els ports per a l’acollida de persones rescatades al mar no és una qüestió de voluntat política, sinó una obligació dels estats. No fer-ho suposa l’incompliment del dret internacional i una flagrant vulneració dels Drets Humans i de les obligacions recollides a les convencions internacionals sobre persones refugiades, a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, als Tractats i Convencions del Dret del Mar, a la Declaració de les defensores i defensors de drets humans aprovada per l’ONU.

A més a més, entre les persones rescatades hi ha dones, infants i joves en situació d’especial vulnerabilitat. La presència de menors en els vaixells sense port segur és una vulneració del Dret del menor, ja que requereixen especial protecció.

Aquest tancament dels ports és una clara vulneració del dret internacional que els estats membres estan obligats a complir. Haurien d’estar treballant per la defensa dels drets fent polítiques de vida i habilitant vies legals i segures per evitar el patiment i la mort de qualsevol persona. En canvi, ens trobem en una conjuntura en què opten per la securització i l’externalització del control de les fronteres amb tercers estats que vulneren els drets humans. Tal i com va dir l’ACNUR el juliol, Líbia no té cap port segur pel desembarcament de migrants interceptats o rescatats al Mediterrani, degut al deteriorament de la seguretat al país africà. Tampoc no ho és Tunísia, on fa pocs dies hem vist com se segrestava i abandonava al desert 36 infants, dones i homes. Activistes locals, la Caravana Abriendo Fronteras i la Caravana Migranti van poder monitoritzar-ne el seguiment i aconseguir denunciar la situació.

Com a ciutadania europea tenim i exercim la nostra responsabilitat d’exigir als nostres governs que compleixin amb els compromisos i obligacions adquirides de respecte als drets humans i a la llei del mar. Reiterem que defensar el dret a la vida, el dret a migrar i el dret a una acollida digna no només és legítim sinó que és una responsabilitat compartida. És seguir amb el mandat dels drets humans que són inherents a tota persona. De cap manera l’ajuda humanitària i la solidaritat entre éssers humans pot ser il·legal.

Per tot el que s’ha exposat anteriorment i des del convenciment que la majoria de la ciutadania de la UE, de la República italiana, de l’Estat Espanyol i de Catalunya no acceptem l’horror i la violència, exigim al govern italià que autoritzi el desembarcament dels nàufrags dels vaixells Open Arms i Ocean Viking a un port segur a Itàlia, que les persones rescatades puguin rebre l’atenció i protecció que necessiten i que es garanteixi el seu accés a protecció internacional. Seguirem treballant per reclamar que els estats europeus arribin a un acord per al desembarcament d’aquestes persones, però reclamem una política migratòria i d’asil a nivell europeu, així com mecanismes de solidaritat i responsabilitat compartida entre estats membres per tal d’evitar aquesta gestió ‘cas a cas’ i aquest ‘pols’ entre estats cada cop que, afortunadament, hi ha un rescat per part d’alguna ong de salvament.

Stop Mare Mortum

Barcelona, a 16 d’agost del 2019»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any