Soler denuncia que l’increment del finançament del 2017 és menor del que correspon al País Valencià

  • Diu que amb un finançament igual a la de Cantàbria, el País Valencià rebria 4.000 milions d'euros més cada any

VilaWeb
EFE
13.08.2019 - 10:36
Actualització: 13.08.2019 - 11:47

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, diu que l’increment del finançament del 2017 és ‘molt menor’ del que correspon al País Valencià per la ‘influència negativa en els fons rebuts de la compensació aplicada del Fons de Suficiència i la recaptació de l’IVA’. Segons que ha indicat en un comunicat, la millora dels recursos proporcionats pel sistema de finançament el 2017, que al País Valencià suposa un increment del 0,5%, està ‘clarament relacionada amb la recuperació econòmica’.

‘Principalment, amb els recursos que actualment es compartixen amb l’estat (IRPF, IVA i IIEE), per la qual cosa cal tenir en compte que la millora de la recaptació s’ha produït per al conjunt de les administracions públiques, i no només per a les comunitats autònomes’, explica.

Però es queixa que d’aquesta millora de la recaptació ‘no s’han aprofitat per igual totes les administracions’. Així, segons el funcionament de l’actual model, les autonomies han de rebre el 50% de la recaptació de l’IVA però ‘la realitat és molt diferent: l’estat proporciona el 50% d’aquesta recaptació a les comunitats autònomes, i posteriorment li treu una part d’aquesta recaptació en el Fons de Suficiència’.

‘Les autonomies no reben tota la recaptació que els correspon, ni de l’IVA ni dels impostos especials, per tant, clarament és l’estat qui es beneficia en major mesura de l’increment en la recaptació que genera la millora de l’economia’, denuncia.

Les compensacions que l’estat espanyol cobra als territoris es mostren en l’import global del Fons de Suficiència, i si el 2010 l’estat espanyol els proporcionava prop de 9.000 milions mitjançant aquest fons, el 2017 tot just ascendia a 852 milions. Soler es queixa que el cas del País Valencià és molt greu. Si el 2010 el País Valencià ‘tot just tornava 296 milions d’euros per un statu quo molt discutible, el 2017 ha hagut de tornar 1.265 milions d’euros’.

La situació s’agreuja, diu, ‘si tenim en compte que la liquidació del 2017 amb prou feines reconeix onze mensualitats de la recaptació de l’IVA i aquest fet provoca que les comunitats disposen en el seu conjunt de gairebé 3.000 milions d’euros menys de recursos simplement per una decisió de l’estat’.

Soler ha reclamat la ‘imperiosa necessitat d’afrontar la modificació del sistema de finançament autonòmic’ i ha lamentat que ‘l’actual model continua generant importants diferències de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú’.

4.000 milions més amb un finançament com el de Cantàbria

Segons el conseller, els resultats de l’última liquidació ‘reflectixen que el finançament per càpita valencià és un 8% inferior a la mitjana de les comunitats autònomes’ i ha remarcat que amb un finançament igual al de Cantàbria, el País Valencià rebria 4.000 milions d’euros més cada any.

‘És inadmissible que l’actual model continue generant diferències de finançament entre regions que es traduïsquen en diferents serveis públics depenent del territori en què es residix i, per això, és important que de manera immediata es corregisquen les actuals diferències de finançament fins que la reforma de l’actual model siga efectiva’, ha dit.

Segons un document de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (FEDEA), la manca d’aprovació del pressupost de l’estat espanyol del 2019 ha fet que el conjunt de les comunitats autònomes deixin d’ingressar 4.800 milions d’euros aquest exercici.

‘En l’actualitat, els recursos que reben les comunitats estan molt per sota del volum de recaptació que l’estat pensa recaptar’, diu Soler. En el cas del País Valencià, denuncia, ‘la diferència entre els lliuraments a compte i les liquidacions pressupostades i les generades per uns pressupostos prorrogats suposen una reducció de recursos equivalents a l’1,8% del PIB valencià’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any