Societat Civil Catalana, empastifada en un gran escàndol de comptes falsos per a atacar l’independentisme a la xarxa

  • Nou-cents comptes falsos de la mateixa empresa que va contractar el Barça per a monitorar la seva activitat a la xarxa van fer campanya contra l'independentisme des d'abans del 9-N

VilaWeb
Redacció
26.02.2020 - 11:02
Actualització: 26.02.2020 - 16:17

Nou-cents vint-i-dos comptes de Twitter falsos de la mateixa empresa contractada pel Barça per a monitorar la seva activitat a la xarxa van fer campanya contra l’independentisme, segons una investigació d’El País. El diari ha tingut accés a una base de dades amb aquests comptes, dels quals gairebé tres-cents encara són actius. L’anàlisi dels piulets publicats revela una campanya contra l’independentisme que va començar abans del 9-N i va durar mesos i en què el compte de Societat Civil Catalana va ser el més repiulat i esmentat. L’origen d’aquests comptes falsos és en l’entramat d’empreses que depenen de Nicestream, empresa vinculada a I3 Ventures, la companyia que va publicar missatges contra els rivals del president del Barça, Josep Maria Bartomeu.

La campanya #Vullsaber és un exemple d’aquestes campanyes contra l’independentisme, llançada dotze dies abans de la consulta del 9-N. Amb aquesta etiqueta a Twitter, es publicaven preguntes sobre la independència com ‘Parlar castellà és anar en contra del procés?’. Al cap d’una hora, s’havien fet cinc-cents piulets amb aquesta etiqueta, la majoria de comptes concentrats a Buenos Aires, a l’Argentina.

Entre aquestes campanyes també hi ha els piulets rere les etiquetes #arasommajoria, #juntsimillor, #hartosdeMas, #prouproces, #vullsaber, #sommes, #oasisdecorrupcion, #famigliaPujol i #circ9N. Aquestes etiquetes normalment apareixien acompanyades de piulets del compte oficial de Societat Civil Catalana.

La base de dades inclou més de 500 comptes en castellà i 335 en català. Alguns noms són una barreja de cognoms, alguns amb errors: Dolors Oilivia, Constanti Claromunt, Nicolau Gramunt, Abril Angresola, Esther Albanese, Mercè Llach, Jordi Aguilar, Dani Berenguer… Dels 299 comptes que El País ha analitzat, 140 van ser creats en tres hores el 2011 i uns altres 60 van ser creats entre tres dies de maig i agost d’aquell mateix any. A més, els primers piulets dels 127 d’aquests comptes van aparèixer els mateixos dies de 2014, i 199 van aturar l’activitat també entre els mateixos dies un any després.

Carlos Ibáñez, director general d’I3Ventures, havia negat la setmana passada a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ que la seva empresa hagués treballat en campanyes contra l’independentisme vinculades a Societat Civil Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any