Quina és la situació judicial actual de Ponsatí?

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
28.03.2023 - 17:00
Actualització: 28.03.2023 - 17:40

Clara Ponsatí ha tornat avui al migdia al Principat. Ho ha fet malgrat la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir una ordre de detenció contra ella a l’estat espanyol per fer-la anar a declarar al Tribunal Suprem com a processada per desobediència. Segons Llarena, la detenció és a efectes de fer-la comparèixer davant del jutge, que no la pot mantenir en presó preventiva per desobediència. Us expliquem tot allò que heu de saber sobre la situació judicial actual de Clara Ponsatí.

Què implica l’acusació de desobediència?

Amb desobediència, no hi ha risc de presó. Tanmateix, el gest de la consellera difereix del camí del retorn que van emprendre Meritxell Serret, primer, i Anna Gabriel, després, perquè ella no ha volgut passar per Madrid. Serret i Gabriel van anar a declarar voluntàriament davant de Llarena al Suprem després d’haver negociat unes “garanties” amb què asseguraven que només podrien ser jutjades per desobediència, i no pas per malversació ni cap altre delicte que pogués implicar un empresonament. Ponsatí posa a prova la justícia espanyola, l’estat espanyol en conjunt, perquè el força a demostrar si és capaç de fer detenir una eurodiputada de ple dret perquè declari a la força a Madrid.

Llarena sempre ha mantingut actives les ordres estatals

Llarena s’ha mogut d’esquena a aquesta realitat, i sempre ha mantingut actives ordres estatals de detenció contra Ponsatí, Puigdemont i Comín per més que siguin europarlamentaris. Les va retirar el 12 de gener passat, quan va actualitzar el processament de tots els exiliats d’acord amb els canvis en el codi penal. Però, a diferència de les euroordres, que les va deixar pendents de la decisió que prengués el Tribunal de Luxemburg, les va tornar a dictar immediatament.

Litigi al Tribunal General de la Unió Europea

L’advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, va demanar a Llarena que retirés l’euroordre perquè violava la seva immunitat i perquè, com que es tractava d’una nova ordre de detenció, hauria d’haver demanat abans, novament, el suplicatori corresponent al Parlament Europeu. Però el jutge ho va refusar, tot dient que el primer suplicatori ja era vàlid, perquè es va aprovar d’acord amb uns fets que no han canviat i no pas amb uns delictes en el processament que sí que han canviat. I perquè considera que la immunitat que té com a eurodiputada no la protegeix d’aquesta ordre estatal de detenció. Però aquesta qüestió, que és fonamental, és ara mateix en litigi al Tribunal General de la Unió Europea, que aquests mesos (o setmanes) vinents farà pública la seva sentència. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any