UNICEF alerta que ja no queden hospitals a l’est d’Alep, on hi ha més de 100.000 nens atrapats

  • El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha alertat aquest dilluns que ja no queden més hospitals en funcionament a l'est d'Alep --on més de 100.000 nens es troben atrapats-- a causa dels últims bombardejos i ha exigit als bàndols implicats que detinguin els atacs aeris contra hospitals i col·legis.

VilaWeb
Redacció
21.11.2016 - 19:54
Actualització: 21.11.2016 - 21:52

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha alertat aquest dilluns que ja no queden més hospitals en funcionament a l’est d’Alep –on més de 100.000 nens es troben atrapats– a causa dels últims bombardejos i ha exigit als bàndols implicats que detinguin els atacs aeris contra hospitals i col·legis.

El director general d’UNICEF a Pròxim Orient i Nord d’Àfrica, Geert Cappelaere, ha denunciat la terrible situació que viuen els nens a Alep. “Ha estat una setmana horrible per als nens de Síria, vivint i morint sota l’incessant bombardeig de col·legis, llars i hospitals”, ha assenyalat. Els últims dies, diversos hospitals a l’est de la ciutat siriana d’Alep i a Idlib han estat blanc de l’artilleria, deixant l’est d’Alep sense cap tipus d’infraestructures mèdiques.

Un mínim de quinze nens han mort a Alep durant les últimes 24 hores a conseqüència de l’intercanvi de bombardejos entre rebels i forces del Govern sirià en l’assetjada ciutat, que han deixat un total de víctimes mortals per sobre del mig centenar, segons ha informat la xarxa d’activistes Observatori Sirià per als Drets Humans.

Aquest cap de setmana s’han fet virals una sèrie de vídeos que mostren com diversos nens rebien tractament per asfíxia per un atac amb gas en un hospital a Alep, al centre mèdic de Al-Bayan, que era l’últim hospital pediàtric de l’est de la ciutat. En el vídeo, que recollia el testimoni d’un nen d’uns 10 anys després de patir l’atac amb gas, es pot veure com moments després l’hospital és bombardejat. Les mares, terroritzades, portaven els seus fills al soterrani per posar-los fora de perill, mentre desenes de nadons malalts eren trets d’incubadores per poder evacuar-los del centre mèdic.

“Ja no hi ha més hospitals en funcionament a l’est d’Alep, on més de 100.000 nens estan atrapats sota el setge i intensos bombardejos, amb cada vegada més accés escàs a aliments i medecines”, ha continuat Cappelaere. “Necessiten hospitals per seguir vius. Els nens no haurien de morir als hospitals per culpa de les bombes i tampoc haurien de morir en els col·legis”, ha denunciat.

A la zona est d’Alep, on s’estan concentrat els bombardejos i els combats els últims dies han estat atacats dos col·legis, causant la mort d’un mínim de vuit nens i desenes de ferits. Al col·legi de primària de Al Qarma, a prop de Damasc, una nena ha mort i com a mínim altres 15 menors han resultat ferits quan l’edifici va rebre un impacte directe. Els nens, de 10 anys, eren a classe de matemàtiques. A Idlib, dos col·legis han estat atacats i tres nens han resultat ferits.

El 2016, les Nacions Unides ha registrat més de 84 atacs a col·legis per tot Síria, que han deixat un mínim de 69 morts i centenars de ferits, tots ells menors. Cappelaere ha instat les parts implicades en el conflicte que posin final al bombardeig de col·legis, hospitals i de més infraestructures civils, ja que ha denunciat que són “accions que van en contra del Dret Internacional i podrien constituir crims de guerra”.

“Ens queden poques paraules que puguin expressar la nostra indignació. Ens preguntem si a tots aquells que són responsables els queden paraules per justificar aquests atacs als nens”, ha conclòs el director general de l’UNICEF per a Pròxim Orient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any