El Sinn Féin va guanyar les eleccions legislatives a la República d’Irlanda del 8 de febrer amb un 24,5% dels vots. El partit va ser la gran sorpresa, amb un augment espectacular respecte de les anteriors eleccions, fet que va comportar que obtingués més suport que els dos partits que tradicionalment s’han repartit el govern, el Fianna Fáil (22,2%) i el Fine Gael (20,9%).

El resultat va ser molt ajustat i actualment hi ha un blocatge per a la formació d’un govern, ja que cap dels pactes habituals sumen prou suport. Un nou sondatge ha mostrat en aquest escenari que en cas d’una repetició electoral, el Sinn Féin pot ser el gran beneficiat i augmentar el suport fins al 35% del vots. En canvi, tant el Fianna Fáil (17%) com el Fine Gael (18%) perdrien part del suport.

La repetició electoral, a més, beneficiaria el Sinn Féin per un altre motiu, ja que podria presentar més candidats i guanyar més escons. En les eleccions, el Sinn Féin va obtenir 37 escons de 160, el Fianna Fáil un més (38) i Fine Gael en va aconseguir 35; la resta se’ls van repartir candidats independents (19) i formacions més petites, com el Partit Verd (12), els laboristes (6) o els Social Demòcrates (6).

Per què el Sinn Féin ha guanyat les eleccions irlandeses? 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb