ACN Barcelona.-Les federacions estatals de CCOO d’Indústria, MCA-UGT i les empreses contractistes que instal·len telefonia per Telefónica Movistar han signat aquest dijous un acord que ha de permetre acabar amb la subcontractació en cadena dels tècnics que fan el muntatge i manteniment de les instal·lacions i xarxes de telefonia i telecomunicacions i la precarietat de les condicions laborals. En un comunicat, Comissions Obreres ha fet una valoració positiva d’aquest pacte i ha destacat que “posa fi a la creixent precarització que suposava la concatenació de subcontractació de treballs en diferents empreses i amb personal autònom en una relació contractual fraudulenta”. De fet, segons el sindicat, aquesta situació “havia arribat a uns límits intolerables” que va generar “un important conflicte laboral en els darrers mesos”.

Segons CCOO, limitar la subcontractació permetrà donar més estabilitat a l’ocupació del sector i fer complir les condicions regulades en els convenis de les empreses i del metall de cada un dels territoris de l’Estat. El sindicat ha assegurat, en un comunicat, que el pacte signat aquest dijous “permet fer un pas més en el desenvolupament dels acords signats el 5 de maig del 2015 per regular el sector i dóna resposta a les principals reivindicacions dels treballadors”.El pacte subscrit aquest dijous suposa una regulació clara del treball en caps de setmana i festius, i estableix una compensació horària i la retribució addicional corresponent, així com la limitació de la jornada laboral anual d’acord amb el que estableixen els convenis provincials del metall. En matèria de prevenció de riscos laborals, l’acord preveu la constitució d’una comissió que analitzarà la sinistralitat laboral en el sector i estudiarà les necessitats formatives que requereix el sector per donar resposta a aquesta problemàtica.Un altre dels punts destacats del pacte és que concreta i calendaritza les mesures per acabar amb la pràctica de la subcontractació. Segons es desprèn del text signat, la contractació de serveis per part de l’operadora Movistar a altres empreses tindrà a partir d’ara un únic nivell, és a dir, les empreses contractistes no podran subcontractar a altres empreses o treballadors autònoms per realitzar aquesta feina. Per implementar aquest canvi s’estableix un període de transició fins al desembre de 2016, data a partir de la qual no es podran subcontractar nous contractes, i s’estableix l’horitzó de 2018 per aconseguir l’objectiu que la contractista principal assoleixi la xifra de recursos propis del 70% (actualment està al voltant del 30%), incrementant progressivament les plantilles estructurals.CCOO s’ha proposat traslladar aquest pacte a l’Acord estatal del sector del metall per possibilitar que se’n pugui fer una aplicació similar a la resta d’operadores de telefonia.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb