S’ha mort l’escriptor i periodista Tom Wolfe, considerat el pare del Nou Periodisme

  • Va escriure obres com 'La Foguera de les Vanitats' i 'Tot un home'

VilaWeb
Redacció
15.05.2018 - 17:20
Actualització: 15.05.2018 - 18:32

El periodista i escriptor americà Tom Wolfe s’ha mort avui a Manhattan a l’edat de 87 anys, segons que ha informat el diari The New York Times. La mort ha estat confirmada pel seu agent Lynn Nesbit, qui ha informat que Wolfe va ser ingressat per una infecció.

Wolfe és considerat el pare del Nou periodisme, una nova tendència que va néixer als Estats Units als seixanta i que incorporava tècniques de la literatura al periodisme. Bàsicament en feia sevir quatre, dit per ell mateix, i apareixen constantment als seus articles: una construcció narrativa escena per escena, diàlegs molt llargs, múltiples punts de vista, i una descripció molt detallada de la vida dels individus i dels seus objectes materials (roba, marques, cotxes, etc).

Va escriure una vintena d’obres,  com  les novel.les La Foguera de les Vanitats Tot un home, a més de nombrosos contes, poesia i obres dramàtiques. La seva producció també va ser molt profusa en el camp de la no-ficció i l’assaig.

Wolfe va ser famós no només per la seva vestimenta cridanera, com la que va fer servir en una de les darreres visites a Barcelona (fotografia) per a presentar nova novel.la, sinó també per un ús molt personal del llenguatge. Com afirma la seva esquela al New York Times : “Tenia un ull clínic i una predisposició natural per detectar tendències per després batejar-les amb noms nous, alguns dels quals -com Radical Chic i Me Decade – es van convertir d’ús habitual per a milions d’americans”. En català es poden llegir quatre obres de Tom Wolfe, editades per Columna i Pòrtic: Bloody Miami, La Foguera de les Vanitats, Sóc la Charlotte Simmons i Tot un home.

Clàssics americans
Una de les obres de Wolfe que s’ha convertit en un clàssic de la contracultura americana és The Electric Kool-Aid Acid Test, repàs al viatge que ell i Ken Kesey van fer per Califòrnia beneint les bondats de l’àcid LSD. O The Right Stuff , llibre que parla del programa espacial dels Estats Units i presentava al gran públic els primers astronautes. A la novel.la La Foguera de les Vanitats abandonava la no-ficció per entrar, via ficció, a la dècada dels anys vuitanta a Nova York i els excessos amb els diners dels brokers de Wall Street.

Wolfe vivia des de feia dècades a Nova York, però havia nascut a Richmond (Virginia), fill d’una dissenyadora de paisatges i d’un agrònom. Llicenciat en Literatura anglesa per la Universitat Washington and Lee, va acabar tenint un doctorat en Estudis Americans per la Univesitat de Yale.

Periodisme en paper
En la darrera visita que Wolfe va fer a Barcelona l’autor va desplegar una visió àcida del periodisme en paper: “Si a un jove l’enxampen comprant un diari es mor de vergonya. És la cosa menys guai del món(…) Marshall McLuhan va dir que l’equilibri sensorial d’una generació sencera havia estat alterada per la TV i així tothom va esdevenir més tribal. Ara, si a alguna persona li dones un tros de paper amb coses escrites al damunt pensa que l’estàs enganyant. La gent es creu la xafarderia a cau d’orella i, en canvi, allò imprès en tinta no és creïble”, va dir Wolfe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any