La pintora barcelonina Amèlia Riera s’ha mort en el seu domicili a vuitanta-cinc anys, segons han confirmat fonts pròximes a l’artista.

En els seus inicis l’artista es va adscriure a l’academicisme figuratiu, que va evolucionar per una etapa expressionista fins a arribar a una abstracció informal. A la dècada dels seixanta va retornar a un lèxic figuratiu que va donar lloc a una iconografia simbòlica de tonalitats negroses i de perspectives simètriques que creava diferents escenografies amb l’ús de la llum.

L’obsessió per la mort, juntament amb el sadisme, la necrofília i el vampirisme han estat alguns dels temes recurrents en la seva obra. El 2015, Amèlia Riera va ser distingida amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat i un any després va ser triada acadèmica d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Riera va cedir en 2018 una part del seu fons d’estampes i matrius calcogràfiques a la Biblioteca de Catalunya, que comprèn matrius, alguns dibuixos i estampes (aiguaforts i aiguatintes) de les sèries ‘Divertimento’ i ‘Maniquins’.

Després de conèixer la seva mort, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, l’ha recordat a través de les xarxes: ‘artista completa, dona valenta, personalitat singular. Ha mort aquest matí dia dels innocents, a casa, com havia volgut sempre , acompanyada dels seus i les seves obres d’art’.

Vilallonga ha recordat aquells versos que Salvador Espriu va escriure sobre el món de Riera: ‘Amb molt d’esforç he de pujar graons /de l’escala secreta de la llum, /quan veig romputs grans vasos en l’etern / somriure de l’enllà de l’infinit’.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb