Set mesos de malson: l’Audiència espanyola abandona la causa per terrorisme contra Tamara Carrasco i Adrià Carrasco

  • Tamara Carrasco podrà demanar la retirada de les mesures cautelars ben aviat. Adrià Carrasco, exiliat, diu que no tornarà a Catalunya fins que no es retiri l'ordre de crida i cerca a l'estat espanyol

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
07.11.2018 - 21:50
Actualització: 08.11.2018 - 10:22

Gairebé set mesos després de veure com agents de policia, equipats amb armes llargues, entraven al seu domicili per a detenir-los, Tamara Carrasco i Adrià Carrasco han rebut la notícia que l’Audiència espanyola, a petició de la fiscalia, deixa d’investigar-los pels delictes de terrorisme, rebel·lió i sedició. La causa s’envia ara als jutjats ordinaris, que podrà investigar-los per desordres públics, el pas previ a l’arxivament del cas, segons que han explicat els seus advocats a VilaWeb.

La notícia d’ahir va ser rebuda amb una alegria continguda a Viladecans i a Brussel·les, on viuen els dos activistes. A Tamara Carrasco el jutge li havia aplicat unes mesures cautelars dures, com ara la prohibició de sortir del seu municipi, tret d’anar a Barcelona a treballar. Tanmateix, ja no hi anava, perquè estava de baixa per la pressió soferta durant aquests darrers mesos. Aquest malson comença a esvair-se: ‘Ara mateix té una combinació d’alegria i dolor. I de pensar que li han robat set mesos de vida’, deia el seu advocat Benet Salellas.

Les mesures cautelars contra Tamara Carrasco no han estat retirades, tot i que el jutge de l’Audiència espanyola hauria pogut fer-ho constar en la interlocutòria dictada ahir. Salellas creu que si no ho ha fet és perquè no volia evidenciar que aquesta investigació no tenia fonament, i per això demana que sigui un jutjat ordinari que investigui si els dos joves van cometre un possible delicte de desordres públics. Així doncs, Tamara Carrasco haurà d’esperar que la causa arribi a Catalunya ‘durant les setmanes vinents’ i llavors podrà demanar la retirada de les mesures, una petició que és pràcticament segur que li serà concedida, perquè no és comú que se’n demanin per aquest delicte.

Salellas va més enllà i creu que la causa serà arxivada perquè els desordres públics exigeixen danys al mobiliari urbà o bé a agents de l’autoritat. ‘Com que no va passar res d’això, creiem que arxivaran la denúncia.’

‘No ens perdonen pas la vida’
L’horitzó d’Adrià Carrasco, membre del CDR d’Esplugues de Llobregat, és diferent. Sobretot perquè ell no va ser detingut i va poder escapar-se de la policia i, en acabat, exiliar-se a Bèlgica. Va mantenir-se amagat tres mesos, fins que no va anunciar que s’havia exiliat. L’estat espanyol va dictar una ordre de crida i cerca, que encara és vigent. Per això diu que no pensa pas a tornar a Catalunya immediatament, malgrat la decisió de l’Audiència espanyola de deixar d’investigar-lo per terrorisme i per rebel·lió.

En declaracions ahir a la premsa des de Brussel·les, va dir que, ‘evidentment’, la primera condició per a tornar seria que es retirés l’ordre de crida i cerca. Per a ell, que es descarti el delicte de terrorisme és un pas, però el seu objectiu és l’absolució total. ‘No ens perdonen pas la vida, el mal ja és fet.’

L’advocat d’Adrià Carrasco, Gonzalo Boye, explicava ahir a VilaWeb que hauran d’estudiar bé el cas abans de decidir si torna o no. Ho deia sense tenir encara tota la informació de l’Audiència, perquè li han denegat constantment l’accés a la causa: ‘No em deixen accedir a la causa perquè diuen que l’Adrià és un pròfug de la justícia, tot i que els dic que viu i treballa a Bèlgica, i que poden interrogar-lo si volen.’ Boye, que també coordina les defenses dels polítics exiliats, diu que aquest moment, tard o d’hora, havia d’arribar, perquè el relat construït per la policia no tenia cap fonament.

Tots dos han sofert un calvari que, ben probablement, podria acabar amb la causa dissolta perquè no hi va haver cap fet delictiu. Això pot originar una denúncia en què tots dos, a més, poden reclamar danys contra l’administració de justícia. Tanmateix, les dues defenses asseguren que ni hi han pensat. ‘En la causa hi ha un component psicològic i personal, perquè la Tamara, l’Adrià, i les seves famílies i entorns, han patit molt durant aquests mesos. Per tant, ja veurem què fem’, diu Salellas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any