‘És impensable que Bèlgica no reconegui Catalunya’, diu un politòleg flamenc reconegut

  • Segons Bart Maddens, 'Catalunya és a la ‘pole position' per a ser un estat independent'

VilaWeb
Redacció
12.08.2015 - 19:10
Actualització: 13.08.2015 - 02:16

Bart Maddens és professor de ciències polítiques a la universitat catòlica de Lovaina. És un dels ideòlegs més importants de l’independentisme flamenc i un politòleg de gran reconeixement al seu país. Fa poc ha publicat un article a la web de la televisió i la ràdio pública flamenca en què examina les opcions de Catalunya d’esdevenir un nou estat independent, una opció que considera real i possible: ‘la cosa va de debò’, afirma. I conclou també que és impensable que un govern federal belga no reconegui una Catalunya independent.

En tot cas, diu Maddens, la qüestió catalana pot sacsejar la coalició de govern a Bèlgica, integrada per partits flamencs (com el nacionalista N-VA, que va guanyar les últimes eleccions) i pel partit liberal francòfon MR (que n’ha assumit, amb Charles Michel, la presidència). La tempesta catalana també podria posar fi a la calma belga. ‘A la Unió Europea ja poden començar a encendre espelmes per desviar aquest malson. Però també al govern belga. Ara que s’ha fet la reforma fiscal, potser la qüestió Espanya-Catalunya causarà maldecaps al govern Michel. Bèlgica reconeixerà la independència de Catalunya? Quina serà la posició de Bèlgica al consell europeu?’, es demana el politòleg.

I conclou: ‘És impensable que un govern federal belga, dominat per la N-VA, no reconegui la independència de Catalunya. I també ho és que no opti per una afiliació automàtica de Catalunya a la UE. Però em puc imaginar que els altres socis de govern, especialment els liberals francòfons, ho vegin d’una altra manera’.

Bart Maddens

Maddens analitza la situació política actual a Catalunya, quan falten poques setmanes per a les eleccions del 27-S. Opina que l’any passat es podia arribar a dubtar de la determinació real d’Artur Mas de voler trencar amb Espanya, perquè ‘hauria pogut ignorar el Tribunal Constitucional. Hauria pogut basar-se en la declaració de sobirania catalana aprovada el 2013 per organitzar formalment un referèndum’. Però considera que ara Mas ja ‘ha travessat el Rubicó de debò’, arran del pacte amb ERC per a concórrer a les eleccions amb Junts pel Sí. ‘La cosa va de debò al setembre. El nostre poble ha somniat molt de temps una situació similar’, afegeix, tot avisant: ‘la premsa espanyolista alliberarà tots els seus dimonis les setmanes vinents; aniran fins al final per a desacreditar Mas i el moviment independentista’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any